İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzayda

Uzaya tarihi yolculuk! İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın 14 gün nasıl geçecek? İşte cevabı

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzayda
19 Ocak 2024 - 08:38
Türkiye'nin uzay yolculuğu başladı. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Falcon 9 roketi saat 00.49'da fırlatıldı. Mürettebatı taşıyan aracın 1,5 gün sürecek yolculuk sonunda, 19 Ocak saat 13:15'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi bekleniyor.

Türkiye nefeslerini tuttu. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da dahil olduğu AX-3 misyonu Türkiye saati ile 00.49'da uzaya fırlatıldı.

Gezeravcı'nın da yer aldığı Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatını taşıyan Dragon kapsülü, ABD'nin Florida eyaletinde bulunanKennedy Uzay Merkezi'nden Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yola çıktı.

7 ASTRONOT KARŞILAYACAK

Mürettebatı taşıyan aracın 1,5 gün sürecek yolculuk sonunda, uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek. Her şey yolunda giderse, Dragon kapsülü yarın öğlen saatlerinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenecek. Ekip, uzay istasyonundaki 7 astronot tarafından karşılanacak.

13 BİLİMSEL DENEY YAPACAK

Fırlatmanın başladığı andan itibaren bilimsel çalışmalar da başlamış oldu. Uzay istasyonunda mikro yer çekimi ortamında 14 gün geçirecek astronotlar, uzay uçuşunun insan sağlığı ve hastalıkları üzerindeki etkilerinden, yeni nesil alaşımlara kadar çok sayıda deney yapacak.  Gezeravcı da süreç boyunca uzayda 13 bilimsel deneye imza atacak.

KAPSÜL ABD'YE İNECEK

Çalışmalar TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile koordineli şekilde yürütülecek. Alper Gezeravcı, zaman zaman uzay üssünden dünyaya seslenecek, uzaydaki deneyimlerini aktaracak. Görevin tamamlanmasının ardından astronotlar Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak. Kapsül, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa inecek.

Ay'a Türk bayrağı dikilecek mi, Alper Gezeravcı uzayda ne yapacak?
Alper Gezeravcı uzayda nereye gidecek? Türk astronot Alper Gezeravcı Ay’a gidecek mi?
Alper Gezeravcı uzaya çıktı mı? Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkışı hangi kanalda, nereden izlenir?

ERDOĞAN'IN VERDİĞİ BAYRAĞI YANINDA GÖTÜRDÜ

Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine verdiği Türk bayrağını yanında götürdü. Gezeravcı, "TC100ISS" milli çağrı işaretiyle iletişim kuracak.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum