Develi İlçemizdeki Doğal Afetler Ve Önlemler

Develi İlçemizdeki Doğal Afetler Ve Önlemler
01 Mart 2023 - 21:52

DEVELİDEKİ AFETLERDEN
 SEL VE TAŞKINLAR
TOPRAK KAYMASI 
ZELZELE
ORMAN YANGINI
METEOR DÜŞMESİ 
ÇIĞ DÜŞMESİ 
ERCİYES YANARDAĞI PATLAMASI
 

TOPRAK KAYMASI
AYVAZHACI KÖYÜ 
Ayvazhacı Mahallesinde, 27 Mart 1980 tarihinde meydana gelen toprak kayması sonucunda 40 kişi hayatını kaybetti.
Heyelan alanı ve civardaki Develi Dağları ağaçlandırıldı.

Yukari Künye toprak kayması:1980 yılında yukarı Künye köyünde toprak kayması nedeniyle bazı evler boşaltıldı. Hukuki süreç çok uzun sürdü.

Gezbeli Toprak kayması: 15-20 yıl devam etti

Yukarı Develi Kale altı mevkisinde kaya düşmesi: 
Fenese yukarı Mahallesinde Kaya altı mevkiinde yamaçlardan  kayaların kütleden ayrılarak evlerin üzerine düşmesi sonucunda köstelek Hasan Hüseyin in 2 kız çocuğu evlerinde iken  düşen kayalar altında kalarak hayatını kaybetmesi sonucunda bölge afet bölgesi ilan edildi
Her iki bölgedeki hemşerilerimiz için afet evleri 20 evler ve 30 evler yapıldı.

Kızık köyünde dağdan kaya yuvarlanması sonra  eski köyden 1985 yılında yeni köye  taşındı. 

DEVELİ-SOYSALLI KÖYÜ DEPREMİ 
Soysallı köyü depremi: 21 Şubat 1940 yılında meydana gelen ve 37 kişi hayatını kaybetti.

UZUN ÇARŞI VE MELEKGIRMEZ YANGINI
1972 Yılında kış aylarında melekgirmezdeki dükkanlarda  yangın çıktı. 

ORMAN YANGINLARI
1907 yılında Kale Köyü harmanları komple yandı. Hükümet nüfus başına 320 okka buğday dağıttı.

Yazıçam ormanları yangını:17.8.2009 tarihinde  70 hektarlık Orman arazisi zarar gördü. 2010 yılında tohumlanarak ağaçlandırıldı.

 Erciyes Dağı  Kızık köyü karnıyarık mevkiinde yangın  ve 27.8.2013 Kalkanlı Tepesi güneyinde ve Aksu mesire alanı üst kısmında çıkan yangın sonrası bölgede geniş çaplı Ağaçlandırma faaliyeti başlatıldı.

METEOR DÜŞMESİ 
Kale Köyü ile Yaylacık köyü arasındaki tepeye yıllar önce düşen meteor ile ilgili olarak Develi Belediyesi ve  Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ortaklığında 2005 yılında bir yüzey araştırma projesi yapıldı.

Kale Köyü yakınlarında bulunan 80 metre çapında, 60 metre derinliğindeki çukur ile ilgili Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Meteorit ve Krater Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Özel ve ekibi tarafından  hazırlanan ön araştırma tamamlandı. Ön raporda, halk arasında ''evren çukuru'' olarak adlandırılan çukurun ''çarpma krateri'' olma ihtimali bulunduğu bildirildi. 

ÇIĞ DÜŞMESİ 
Eski adı Gezbeli olan Çadıryeri  ve Derebaşı köylerinde görüldü 1953

MADEN KAZASI
1988- Saraycık Köyü maden göçüğü altından 3 işçi 60 saat sonra kurtarıldı.

ERCIYES YANARDAĞI PATLAMASI
Erciyes Daginda volkanın son olarak, Roma dönemi madeni paralarındaki betimlemelere dayanarak, MÖ 253 yılında püskürdüğü söylenebilir.Şu anda herhangi bir aktivitesi olmayan Erciyes Volkanik Dağı bilim adamları tarafından yapılan çalışmalara göre sönmüş (pasif) bir volkanik dağdır.

SITMA-VEBA 
1834 nufus sayımlarında karye olarak yer alan İlipınar köyünün çok kısa sürede terk edilmesinde sıtma salgınının etkin olabileceği düşünülüyor.

SEL VE TAŞKINLAR 
ZAMANTI IRMAĞI TAŞKINLARI, Köseler köyü arazilerinde başlayıp ilçemiz sınırlarında 
Taşçı, Kılıçkaya, yenice, çukuryurt, Hüseyinli, Gümüşören, Ayşepınar tarım arazilerinde çeşitli zamanlarda hasara yol açtı.
Sarıca köyünde 1962 yılında yaşanan  sel felaketi sonrası köy eski sarıcadan taşındı. 
Çomaklı köyü de zaman zaman Erciyes Dağı’ndan gelen sellerden etkilenmekte olup köy içinde kanal çalışması yapıldı.

ERCİYES DAĞI SEL VE TAŞKIN ÖNLEME Sİ İÇİN BAŞLATILAN KUŞAKLAMA KANALI PROJESİ 
Erciyes Dağı Güney yamacında bulunan Develi İlçemiz ve tarih boyunca Roma, Bizans döneminden itibaren bu bölgeye  yerleşen topluluklar  zaman zaman  Erciyes’ten gelen sel felaketi ile karşılaşmış olup en bariz örneği  Gereme Şehir harabeleri olarak da tarihi kayıtlarda bulunmaktadır.

1950-1960-1970-1980- 2008-2020’li yıllarda belli aralıklarla Erciyes dağındaki karların aniden ve hızlı erimesi yanında çok hızlı yağan yağmurlar derelerden coşkun bir şekilde akarken öncelikle ağırlıklı  arazi yapısı içerisindeki bimisleri ilk sel akıntısı ile develiye doğru sürüklerken  daha sonraları büyük kaya kütlelerini de önüne katarak ilçemize getirdiği hem hafızalarda yaşıyor hem de sel yataklarındaki büyük kaya kütleleri hala dere ağızlarında duruyor.
 4.3.2008 tarihinde Erciyes dağındaki karların aniden erimesi sonucunda oluşan sel felaketinden sonra da DSİ tarafından 26.12.2008 tarih ve 14592 sayılı  rapora göre Erciyes dağından gelebilecek sel  ve taşkınları önlemek amacıyla  Develi İlçesi Kuşaklama Kanal projesi programa alınmıştı.
19.6.2020 tarihinde de Erciyes Dağından gelen seller Aşık Seyrani Mahallesi başta olmak üzere muhtelif yerlerde maddi hasara  yol açtı.

ÖNEMLİ NOT: 2 ARALIK 2022 CUMA GÜNÜ DEVELİ ERCİYES DAĞINDAN DEVELİYE GELEBILECEK TASKINLARI ONLEMEK AMACIYLA KUŞAKLAMA KANALI İHALESİ YAPILMIŞTI.
DEVELİ HALKI  İHALENİN NETİCELENEREK ÇALIŞMALARIN BAŞLATILMASINI BEKLİYOR.

Saygı ile arz ederim.
Nezir Ötegen


YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Batuhan koparan
    1 ay önce
    Tesadüfen okudum kimse yorum yapmamış vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten çok önemli eline emeğinize sağlık