Gaziköy Derinkuyu Yeraltı Şehri,Öksüt Kalesi Ve Develı Ovası Sag Sahil Sulama Hattında Inceleme

Gaziköy Derinkuyu Yeraltı Şehri,Öksüt Kalesi Ve Develı Ovası Sag Sahil Sulama Hattında Inceleme
30 Nisan 2024 - 12:20

GAZİKÖY DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ,ÖKSÜT KALESİ VE DEVELI OVASI SAG SAHİL SULAMA HATTINDA INCELEME


Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Gaziköy  "Delikli Kaya" bölgesi ve yer altı şehri girişini 2006 yılında"Taşınmaz kültür varlığı" olarak tescil etmişti. 

Belediye Başkanı Adem Şengül ve Meclis üyeleri Gazikoy Derinkuyu yeraltı şehri girişi, Öksüt Kalesi ile Zamantı Tüneli çıkışından başlayan sağ sahil ve sol sahil sulama hattında incelemelerde bulundular.

Köy muhtarları ve vatandaşlarla görüşerek sulama konusundaki karşılaşılan sorunları dinlediler.

18 YIL ÖNCE TESCİL EDİLMİŞTİ 
2006 yılında 
Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma 
Kurulu, kayalık bölgedeki bir mağara girişini de "tarihi su sarnıcı girişi" olarak kabul edip tescilini yapmıştı.

Gazi Belediyesi, Develi Kaymakamlığı, tarihi su sarnıcının içinin temizlenip turizme açılması için Başbakanlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu'ndan Dünya Bankası desteğiyle 55 bin TL mali destek sağlamıştı.

Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında kazı çalışmaları için  23 kişiye de iş imkanı sağlanmıştı.

Kayseri Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünün kontrolünde 4 aylık kazı sonunda su sarnıcının giriş bölümünden yaklaşık 300 kamyon taş ve toprak hafriyat çıkartılmıştı.

'ROMA DÖNEMİNE AİT BÜYÜK BİR YERALTI ŞEHRİ ORTAYA ÇIKTI'
Temizleme çalışmalarını denetleyen Kayseri Arkeoloji Müzesi Müdürü yaptığı açıklamada, kazı çalışmaları süren yapının su sarnıcı değil, yeraltı şehrinin giriş bölümü olduğunu belirterek şu bilgileri vermişti. 

"Yaptığımız inceleme ve elde ettiğimiz bulgulara göre, burası su sarnıcı değil Roma dönemine ait büyük bir yeraltı şehrinin giriş kısmı. yer altı şehrinin giriş kısmını temizleyince orijinal basamaklar ortaya çıktı. Şu ana kadar girişten 35 metre aşağıya ulaşıldı. Üçgen şeklindeki giriş bölümünün bitiminde, yuvarlak taşla kapatılan giriş kapısından sonra geniş bir alana çıkılacağını umuyoruz diye açıklama yapmıştı.

18 YIL SONRA BAŞKANDAN İNCELEME
18 yıllık aradan sonra yerinde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Adem Şengül;
Öksüt kalası  hitit antik kata şehri ve Gaziköy Derinkuyu 
 yeraltı şehrinin temizlik çalışmalarının tamamlanmasından sonra ışıklandırılıp turizme açılmasının ilce ve bölge turizmine de büyük katkı saglayabilecegini ifade etti.

Nezir Ötegen  


YORUMLAR

  • 0 Yorum