Yoğurdumuza Sahıp Çıkmazsak Olacağı Bu

Yoğurdumuza Sahıp Çıkmazsak Olacağı Bu
21 Şubat 2024 - 14:56

 

Yunanistan Tarım Bakanlığı, Yunan yoğurdu üretimiyle ilgili bilgileri koordine etmek için bir çalışma grubu kurdu.

Yunanistan, Yunan yoğurdu isminin korunmasını arıyor
Jim Cornall 
09 Ağustos 2017

Yunanistan, bir PDO ürünü olarak Yunan yoğurdunu korumak istiyor. 

Yunanistan Tarım Bakanlığı, Yunan yoğurdu üretimiyle ilgili bilgileri koordine etmek için bir çalışma grubu kuruyor.

 Ekip, "Yunan yoğurdu" adının Avrupa Birliği Korumalı Menşe Tescilinde (PDO) ve Korumalı Coğrafi İşarette (PGI) tescili için bir başvurunun teknik ayrıntılarını hazırlayacaktır.

Çalışma grubunun 14 üyesine başvuru için bilgi toplama çalışmaları için ödeme yapılmayacaktır ve grubun görev süresi iki yıldır.

Yunan yoğurdu coğrafi bir gösterge ile korunmasa da, tüketicilere gıda bilgilerinin sağlanmasına ilişkin 2011 AB Yönetmeliği kapsamındadır.

Yunanistan, Yunan yoğurdunun adını korumada başarılı olsa bile, sadece AB'de geçerli olacak. 

Chobani dahil birçok ABD şirketi, süzme yoluyla peynir altı suyunun uzaklaştırılması nedeniyle normal yoğurttan daha kalın olan yoğurdu üretiyor.

Yunan iş danışmanlığı ve proje yönetimi şirketi DASO, yaklaşık 10 yıldır popüler olan kategorinin hala büyüme kaydettiğini söyledi.

Avrupa (% 39), Asya / Pasifik (% 28) ve Kuzey Amerika'da (% 15) en popüler olan ürünle birlikte genel dünya pazarının 50 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

Yalnızca ABD pazarının 2020'de 4 milyar doları aşmadan önce yıllık% 5 büyüme göreceğini ve toplam ABD yoğurt pazarının% 50'sinden fazlasını oluşturacağını tahmin ediyor.

Geçen yıl Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti, Yunan yoğurdu teriminin kullanımı konusunda tartıştılar ve Yunanistan, Yunanistan'ın beyaz peyniri korumadığını söylediği son CETA ticaret anlaşmalarından memnun değil.
 

Yoğurt Hakkında Yunanistan da Basında Çıkan Yazılar 11.3. 2019

Yunanistan Yoğurdu için AB’nin “ Korunan Coğrafi İşaret “ Durumunu istiyor.
Nick Kampouris

Yunanistan Tarımsal kalkınma ve Gıda Bakanı Stavros Arachovitis, geçtiğimiz günlerde ülkenin dünyaca ünlü Yunan yoğurdu için AB’nin “ Korunan Coğrafi İşaret” statüsünü alma sürecinde olduğunu açıkladı.

açıklama geçtiğimiz günlerde Çin Xinhua haber sitesinde  yayınladı.

Yunan yoğurdu, beyaz peynirde olduğu gibi “Korumalı Menşe Tanımı “ statüsüne sahip olmasa da, Yunan yetkilileri, tüketicileri yanıltıcı bilgilerden ve etraftaki birkaç şirket tarafından yapılan taklit ürünlerden koruyacak, gıpta edilen “Korumalı Coğrafi İşaret” statüsüne sahip olmak istiyor.

Dünya “Otantik Yunan” olarak kabul edilen yoğurt ile “ Yunan Tarzı” yoğurt arasında hiçbir zaman net sınırlar olmamıştır.

 Ülkelerin veya şirketlerin ünlü ürünü kopyalamaya çalıştıkları ve öyle olmasa da onu gerçekten Yunan olarak sunmaya çalıştıkları birkaç durum

En son olay, ülkenin AB tarafından o ülkede yapılan yoğurt için ‘ Yunan’ terimini kullanmayı bırakmaya zorlanmasıyla birlikte Çek Cumhuriyeti ile yaşanan bir tartışmayı içeriyordu.

Arachovştşsi Xinhua’ya ‘ Yunan yoğurdu nedir, üretim süreci kullanılacak süt, formu ve hatta nem içeriği, belirlenen kuruluş tarafından derlenen teknik belgelerle anlatılacaktır’ dedi.

  Yunan Tarım Bakanı, hükümetinin Yunan çiftçileri ve ihracatçıları korumak için Yunan ürünlerinin itibarını koruyacağını sözlerine ekledi.

Birlik’te üretilen kaliteli Avrupa tarım ürünleri ve gıda maddelerinin yanı sıra geleneksel spesiyaliteleri adlarını tanıtmak ve korumak için üç Avrupa Birliği programı vardır. 

Programlar, ‘ Korumalı menşe adı’, ‘korumalı Coğrafi işaret’ ve ‘garantili geleneksel spesiyaliteler’ olarak bilinir.


Greek Yogurt 
“Yunanlıların bize ait olmasıyla övündüğümüz bir ürün artık Yunanlılar adıyla anılıyor.

 Amerika'da ürünün tanıtımı şöyle yapılıyor: "Kadınlar açısından vazgeçilmez besin kaynağı. Kalsiyum içerir. A ve D vitaminiyle vitamin kaynağıdır. Sindirimi güçlendirir. Çocuklara mutlaka yedirilmeli.
" Ürünün jenerik adı ne: Yunan Yoğurdu. 
Diğer adıyla Greek Yogurt. Markette "yoğurt" aradığınızda karşınızdaki "yogurt" kutusunun üzerinde kocaman Greek yazıyor. 

Dünyada konuşulan tüm dillere geçmiş tek Türk kelimesini Yunanlılara kaptırdığımızı üzülerek söylemeliyim.

 Televizyon reklamlarında bile firmalar jenerik olarak Greek Yogurt ismini kullanıyor.

 Günümüz dünyasında övünmek yetmiyor. 

En nihayetinde sahipsiz kalan her şeye sahiplenen birileri çıkıyor.

 (URL-3, 2011). Konuyla ilgili ünlü arama motoruna bu adla girildiğinde 2.280.000, görsellerle zenginleştirilmiş 5.650.000 sonuçla karşılaşılmaktadır 


Chobani: Milyon Dolarlık Yoğurt 02.03.2017

Chobani, Yunan konseptli yoğurt ile kısa sürede Amerika’da en çok satan yoğurt markasıdır. 

Marka, Fast Company dergisi “ Dünyanın En Yenilikçi Şirketleri 2017 ” listesinin gıda ve sosyal fayda kategorilerinde 1 numarada yer almıştır.

Nasıl Başladı?
Hamdi Ulukaya, babasının köyde yaptığı peynirleri Amerika’da satmakla işe başlamış. Ulukaya bir gün masasında bulduğu, üzerinde “ makineleriyle beraber satılık yoğurt fabrikası  ” yazan ilanı çöpe attıktan yarım saat sonra, kendisini çöpün içinde ilanı ararken bulmuş.
İnsanların karşısına bu tip fırsatlar çıktığını kendisinin fark edip değerlediğini söylüyor. 

Bu sebeple o çöp kutusunun, Ulukaya’nın hayatının dönüm noktası olduğu ortada olan bir gerçektir.


Neden Türk değil, Yunan Yoğurdu?
Türk yoğurduğunun farklı olarak daha sulu ve tatlı Yunan yoğurdu pazarda var iken aynı ürünü başka bir isimle lanse etmenin iş anlamında büyü bir hata olduğunu düşünerek Hamdi Ulukaya, böyle bir karar almış.

Hamdi Ulukaya, Ameirkan tarzı yoğurdu fazla şekerli, sulu ve yapay bulmuş. O andan sonra, ABD pazarı için kaliteli, lezzetli, doğal ve uygun fiyatlı bir süzme yoğurt yaratmak amacı ile bu sürece girmiş. 

Yoğurt ustası Mustafa Doğanı’ıTürkiye’den ABD’ye getirtmiş. Birlikte yeni yoğurdu mükemmel hale getirmek için farklı sıcaklık ve sürelerde çeşitli mayalarla yüzlerce deneme yaptıktan sonra, istedikleri lezzet, kıvam ve doğal raf ömrüne sahip bir yoğurt elde etmeyi başarmışlar.

 ABD’de içerisinde Yunan yoğurdu geniş bir pazarken, bu pazarı alıp yüksek bir yere getirerek başarıyı elde ettikleri ortada.

Derleyen Nezir Ötegen 


YORUMLAR

  • 0 Yorum