Yağışlar Sumağa Yaradı Bu Sene Sumak Senesi Oldu

Yağışlar Sumağa Yaradı Bu Sene Sumak Senesi Oldu
07 Ekim 2023 - 10:03

SUMAK DEVELİ DAĞLARINI SEVİYOR NİÇİN EKMEYELİM.
Bu sene sadece Sarıkaya Köyümüzde 50 kişi sumak hasadına katıldı.
BAĞIRSAKLARIN DOSTU SUMAK/TETRİ AĞACI
Sumak, Develi İlçemizde  Fenese yukarı Mahallesinde Eğriboyun bağlarımızdan başlayıp İlçemizin doğu kısmındaki bir çok köyümüzde Yaylacık, Saraycık, Çadıryeri, Köseler, Dereşimli, Satı,  Sarıkaya, Aşağı Künye , Yukarı Künye homurlu üzerinde, Zile acısı mevkisinde, Fıraktın gıcık boğazında, avlağa-karadağ, havadan, cambaz, oluk köylerinde yetişiyor. Birçok yerde tetrilik diye bilinir. 
Sumak (Rhus coriaria): Tetri, Sumok, Mavru, Tetere, Tutum, Rebbağ Samağı, Derici Sumağı, Tadım gibi isimlerle tanınmaktadır.
Dağda ve orman içlerinde. Eylül ayına kadar dalında kızaran sumak Halkımız tarafından mide ve bağırsak dostu olarak güvenilir şekilde sık tüketilen bir baharattır.  Ormanlık alanlardan toplanarak elde edilen sumağın tarımının ilçemizde yapılarak üretiminin arttırılması ve bilinçli kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Özellikle ekşi tadı nedeniyle Sumak, zengin besleyici içeriği yanında gallik asit gibi önemli antioksidan etkili bileşikleri de yapısında barındırmaktadır.
Sumak’ın baharat olarak tüketilmesi dışında, çayı,  sepileme işleminde, boya, mürekkep yapımında ve veterinerlikte tercih edilmesi sumağın ekonomik değerini artırmaktadır. İshali giderici kusma bulantıyı durdurur. Sumak ayrıca Dericilikte yaprakları ile birlikte deri tabaklamada, tüy dökmede, derilerin işlenmesi esnasında oluşabilecek bakterilerin yok edilmesinde kullanılır.

SUMAĞIN ELDE EDİLİŞİ: Sumaklar ağaçlardan toplandıktan sonra yapraklarından temizlenir. Yıkanıp kurutulur. Kuruduktan sonra 
Öğütülen sumaklar tohumlarından ayrılır. Pul halinde kullanılır.
10 kilodan 1.5 ile 2 kilo  arası sumak elde edilebiliyor.

DİKKAT GEREKEN BİR KONU İSE;
Çekirdek ve çiçeği de toz haline getirilerek piyasaya da sürülüyor. Üreticiler tüketicinin bu konuda da uyanık olmasını öneriyorlar. 

NOT: İlçemiz coğrafi iklim şartlarına uyum sağlayan sumak ağacının dikim alanlarını genişletmek ve ekonomik katma değer oluşmasını sağlamak aile bütçemize ve  ilçe ekonomimize de katma değer sağlayabilir. Saygılarımla arz ederim.
Nezir Ötegen Develi   


YORUMLAR

  • 0 Yorum