Ulusoy Un'un 2023 Yılı Konsolide Net Satışları 39 Milyar Tl Seviyesinde Gerçekleşti

Türkiye’nin lider un üreticisi ve ihracatçısı Ulusoy Un, 2023 yılına ait enflasyon muhasebesi uygulanmış konsolide finansal sonuçlarını açıkladı.

Ulusoy Un'un 2023 Yılı Konsolide Net Satışları 39 Milyar Tl Seviyesinde Gerçekleşti
23 Mayıs 2024 - 08:40
Buna göre Ulusoy Un’un 2023 konsolide satış hasılatı Aralık 2023 satın alma gücü esasına göre enflasyona endekslenmiş geçmiş yıl hasılatı olan 37,7 milyar TL’ye göre yüzde 5,1 yükselerek 39,6 milyar TL oldu. 106 ülkeye ihracat gerçekleştiren Ulusoy Un, konsolide un ihracatını geçen seneye göre de yüzde 32 büyüterek 350 bin tonun üzerine çıkarmayı başardı

Un üretimi ve tarımsal emtia ticaretinde önemli bir küresel oyuncu olma hedefine hızla ilerleyen Ulusoy Un, 2023 yılına ait enflasyon muhasebesi uygulanmış konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Ulusoy Un’un 2023 konsolide satış hasılatı Aralık 2023 satın alma gücü esasına göre enflasyona endekslenmiş geçmiş yıl hasılatı olan 37,7 milyar TL’ye göre yüzde 5,1 yükselerek 39,6 milyar TL oldu. Aynı dönemde toplam özkaynaklar ise geçen seneki enflasyona endekslenmiş 5,97 milyar TL’den bu yıl sonunda 7,07 milyar TL seviyesine gelerek, reel olarak yüzde 18,3 artış gösterdi.

İhracat odaklı büyümeye devam ediyor

106 ülkeye ihracat gerçekleştiren Ulusoy Un, konsolide un ihracatını geçen seneye göre yüzde 32 büyüterek 350 bin tonun üzerine çıkarmayı başardı. Başka bir ifadeyle Türkiye un ihracatının yüzde 10’unu tek başına gerçekleştirdi. Üretimden un satış gelirlerini istikrarlı bir şekilde artırmaya devam eden Ulusoy Un, konsolide olarak üretimden un satış tonajını yüzde 7 büyüterek 761 bin tonun üzerine çıkardı. Dünyanın temel gıda maddesi ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayan Ulusoy Un, sürdürülebilir büyümesiyle dünyanın gıda erişimine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Son dönemde gerek gıda sektöründe gerekse enerji alanında büyük yatırımları hayata geçiren Ulusoy Un, 2023 döneminde yaklaşık 1 milyar TL’lik duran varlık yatırımı ve 200 milyon TL’lik uzun vadeli finansal yatırım gerçekleştirmiştir. Konuyla ilgili açıklama yapan Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “100. yıl hedeflerimiz doğrultusunda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Hem sektörümüz özelinde hem de makroekonomik olarak zorlu dengeler yönetmek durumunda kaldığımız 2023 yılında, Ulusoy Un başarılı ve istikrarlı bir performans sergilemiştir. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda devam eden enerji yatırımlarımızın bir bölümünü 2025 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Belirlenen hedeflerin gerçekleşmesi durumunda, şirketlerimizin enerji ihtiyacının tamamını kendi üretimimizle karşılamayı ve sonucunda enerji giderimizin kalmamasını, bunun üzerindeki elektrik üretim miktarından da enerji geliri elde etmeyi hedefliyoruz” dedi. Özellikle 2025 ve sonrasında yatırımlardan gelecek önemli FAVÖK katkısı ile konsolide finansal performansın desteklenmesini beklemekteyiz.

TMS 29 enflasyon muhasebesi uygulamasının konsolide finansal tablolara etkileri

Ulusoy Un’un 2023 yılı finansal sonuçları, bağımsız denetimden geçmiş ve TMS 29 standardı uyarınca enflasyon muhasebesi uygulanmış şekilde yayınlanmıştır. Söke satın almasının ve halka arzının da etkisiyle geride bırakılan son derece başarılı 2022 yılının ardından, özkaynaklara eklenen yaklaşık 2,6 milyar TL’lik vergi sonrası dönem net kârının da katkısıyla, Ulusoy Un’un 31 Aralık 2023 tarihli konsolide bilançosunda parasal olmayan varlık kalemlerine kıyasla güçlü özkaynakları ve parasal olmayan yükümlülük pozisyonu oluşmuştur. Bu kapsamda güçlü özkaynakların enflasyon muhasebesi kapsamında endekslenmesi nedeniyle 2023 hesap döneminde yaklaşık 982 milyon TL parasal pozisyon zararı oluşmuştur. Enflasyon muhasebesi uygulamasının, belli ölçüde bilanço yapısına göre belirlenen parasal pozisyon kâr/zararından ziyade Ulusoy Un’un hasılatının ve özkaynaklarının reel olarak büyümesi ve yaklaşık 1,2 milyar TL’lik duran varlık yatırımına rağmen korunan güçlü likidite oranları ve iyileşen finansal yapısı, finansalların olumlu yönleri olarak öne çıkmaktadır.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum