Sultan Sazlığı Berdi İşlemeciliğı İçin Patent Başvurusu Yapıldı

Sultan Sazlığı Berdi İşlemeciliğı İçin Patent Başvurusu Yapıldı
01 Mart 2024 - 11:12
SULTAN SAZLIĞI BERDİ İŞLEMECİLİĞI İÇİN
PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

Sultan Sazlığı’mndaki BERDİ, 
 MEĞER CİLT SAĞLIĞI İÇİN 
NE KADAR ÖNEMLİYMİŞ 
 
Sultan Sazliğında kendiliğinden yetişen berdiler insan sağlığı bakımından meğerse çok önemliymiş.

Özellikle Güneş'e maruz kalan bölgelerde, deniz kıyılarında yaşayanların güneş ışığının tesirinden korunmalari için  şapka, fötr gibi koruyucu eşyalar örülerek  kullanılmaktadır.

Berdi, Kandıra, Hasır diye bildiğimiz bitki,
Cilt hücrelerindeki hidrasyonu artırarak hücresel metabolizmanın artmasına ve kollajen sentezinin artmasına yardımcı olarak uzun vadeli cilt iyileştirme özellikleri sağladığı için  güneşe karşı koruyucu etkisi nedeniyle giyim aksesuarlarında da tercih edilmektedir.

Berdi, çok yıllık, otsu bitki cinsidir. Typhaceae familyasının iki cinsinden biridir. Bu bitki Sultan Sazlığında yetişir. Halk arasında kullanılan başka isimleri de vardır:
Almaşık yaprakları kurutulup hasırcılıkta, semercilikte, ve geleneksel sedir mobilyası yanyastığı yapımında dolgu olarak kullanılır.
Yapraklardan yapılan kalınca demet-halatlar gene yapraklarla örülerek arı kovanı, sepet, çamaşır selesi gibi eşyaların yapımında ve dekoratif el sanatlarında kullanılır.

Bu Değerli doğal bitkiden elde edilen ürünlerle ilgili Develi Halk Eğitim Merkezi tarafindan Patent Başvuru işlemlerine başlandığı belirtildi.

Nezir Ötegen 

YORUMLAR

  • 0 Yorum