Kayserideki üniversitelerin rektörlerinden geleneksel diş kirası adetinin yasatılmasına katkı

Kayserideki üniversitelerin rektörlerinden geleneksel diş kirası adetinin yasatılmasına katkı
03 Nisan 2024 - 09:37
Kayserideki üniversitelerin rektörlerinden geleneksel diş kirası adetinin yasatılmasına katkı


KAYSERİDEKİ   ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ DEVELİ SEYRANİ KAMPÜSÜNDE İFTARDA BULUŞTU 

KAYÜ 2024 NİSAN AYI  SENATO TOPLANTISINI
SEYRANİ KAMPÜSÜNDE 
YAPTI

KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa'nın daveti üzerine  Develi Seyrani Kampüsünde bir araya gelen Rektörler ve KAYÜ Senato üyeleri  Develideki  Seyrani Kampüsünde 
İncelemelerde bulundular.

KAYU Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa'nın davetine teşrif eden,
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, 
NNY Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu
AGÜ Rektörü Prof.Dr.Cengiz Yılmaz,
KAYÜ Senato üyeleri  ile  birlikte  
Develi Belediye Başkanı Adem Şengül 
Seyrani Eğitim Vakfı Başkanı M.Suat Köylüoğlu, Vakıf yöneticileri ve idari personel de  katıldı.

3 Nisan günü Seyrani Kampüsündeki tanıtım gezisi esnasında Rektör Karamustafa ve yetkililer tarafından heyet  bilgilendirildi.
İnceleme gezisi sonrasında,
Seyrani Kampüsü Hüseyin Şahin MYO  M.Suat Köylüoğlu Gastronomi Salonu’nun da Hayırsever M.Suat Köylüoğlu tarafından Aşçılık Programı akademisyenleri ve öğrencilerinin sunumları ile iftar yemeği ikram edildi.

İftar sonrasında tüm misafirlere geleneksel diş kirası geleneğini yaşatmak amacıyla  Berdiden yapılmış Berdi Gülü hediye edildi.

Bu vesile ile Gelenekten geleceğe Kültürel mirasımız da yaşatılmaya  çalışıldı.

DİŞ KİRASI GELENEĞİ 

Diş kirasının kökeninin çok daha eskilere dayandığını bizlere göstermektedir.
1017 – 1070 yıllarında Türkistan coğrafyasında yaşamış ve Kutadgu Bilig adlı meşhur bir eser vermiş olan Yusuf Has Hacip, eserinde “Hediye ver; gücün yeterse, ipekli kumaş ver; mümkün ise, diş kirası ver ki, gelenlerin ağzı kapansın.” diyerek bu gelenekten bahsetmektedir.

Ev sahiplerinin evlerine gelerek iftar yapan, zaman ayrına yol gelip yorulan açtığı orucu ile ev sahibinin sevap kazanmasını sağlayan misafirlere, sevaba vesile olurken “dişleri eskidiği” için iftar sonrasında keseler içinde ya para ya da bir hediye verilirdi. Bu verilen hediyeye de diş kirası denirdi.

Bu gelenek Osmanlı sarayından Anadoluya da bir çok şekilde yayılmıştı padişahların ve paşaların ramazanda verdikleri iftar yemeklerinde verilen diş kiraları çok pahalı eşyalara veya paraya dönmesi ile sadece durumu iyi olan paşalar ve konaklarda yapılmaya başlamış daha sonraları da yavaş yavaş unutulmaya yüz tutmuştur.

Aslında çok pahalı maddiyatla pahalı eşyalar olmaması gereken diş kirası geleneği Anadolu'da çok daha mütavizi bir şekilde uygulanmıştır.  Bugün davetlileriniz olarak bizlere zaman ayırdınız buralara kadar yoruldunuz maddi bir değeri olmasa da bugünün anısına hatırasına küçük bir hediye hazırladık diyerek bütün misafirlere berdi gülü hediye edildi.

Nezir Ötegen  

YORUMLAR

  • 0 Yorum