Develi Mağara Turizmine Aday Bir İlçedir Perîliin Mağarası

Develi Mağara Turizmine Aday Bir İlçedir Perîliin Mağarası
19 Temmuz 2023 - 13:12


Periliin Mağarası Kayseri ili, Develi ilçesinin Küçükkünye (Yukarıkünye) Köyünün 1.5 km. güneydoğusunda yer almaktadır
Periliin Mağarası gerek coğrafi konumu, gerekse içerisindeki traverten oluşumları ile yurdumuzda bugüne kadar turizme açılmış olan diğer karstik mağaralarımız kadar büyük bir turizm potansiyeline sahiptir.
yöre halkı tarafından bilinmekte olan mağaranın perili olduğuna inanılması, insanların mağara içine girmesine engel olmuştur. Bu sebeple mağara iyi korunmuş, ancak tanınması gecikmiştir.
Periliin Mağarası'nın bulunduğu yer Toros sıradağlarının kuzey yamacındadır. Burası Zamantı Nehrinin doğusunda, Tahtalı Dağlarındadır. Toroslar litolojik yapısı sebebiyle yurdumuzda görülen karstik oluşumların büyük bir bölümünü bünyesinde toplamıştır.
Periliin Mağarası Küçükkünye Köyü'nün güneyindeki KılıçTepenin (2002 m) köye bakan yamacındadır. Mağara ağzının yükseltisi 1680 metredir Mağara girişi üçgen şeklindedir.
Mağara sistemi iki büyük salon ve ikinci salonun doğu ucundan açılan bir galeri ile devam etmektedir Mağara ağzı 7m uzunluğunda olup en geniş yeri 2.30 m kadardır. Ağızdan yaklaşık 5.00 m lik bir inişle mağara sisteminin ilk bölümüne girilir.
Birinci salona tabanı 4.30 m, yüksekliği 2.00 m olan kemer formunda bir kapıyla geçilmektedir. Bu kısım 15.00 m. x 15.50 m. boyutlarındadır. Tabandan tavana kadar olan en yüksek yeri 7.00 m yi bulur.
Periliin Mağarasının en büyük ünitesini oluşturan ikinci salon sarkıt, dikit, sütun, traverten basamakları ve havuzcukları ile sistemin en zengin bölümüdür. Kabaca doğu-batı yönünde uzanan bu salon yaklaşık olarak 33.00 m uzunluğunda olup, eni 13.00 m kadardır. Mağaranın bu bölümünün tavan yüksekliği yer yer 15.00 m yi bulur.

Köyden mağaraya ulaşım iki yoldan yapılabilir. Bunlardan ilki; Köyden Kılıçtepe'nin kuzeybatı yamaçlarını kullanarak 45 dakikalık bir yürüyüşle mağaraya ulaşılan güzergâhtır. İkincisi ise; Homurlu deresini takiben kaynağa giden ve buradan mağaraya çıkan yoldur. Bu rota takip edildiğinde köyden mağaraya bir saatte ulaşılmaktadır.
İlk yol, çevredeki doğal güzellikleri ve özellikle Torosların izlenmesine olanak sağlayan bir yürüyüş rotasıdır.
Özellikleri ayrıntıları ile belirtilen, Periliin Mağarası yöredeki turizm potansiyeli yüksek, doğal değerlere eklenen yeni bir halkadır. Tarihi değerler bakımından da zenginliği bilinen yöreye gelmekte olan çok sayıda turistin, yeterli tanıtım yapıldığında, bu mağarayı da ziyaret edeceği kesindir.
1990 Yılında  Bu araştırmanın yapılması sırasında gördüğümüz yakın destekten dolayı, Develi Belediye Başkanı Ertuğrul GÖNENÇ ve Ömer Develioğlu’na teşekkür ederiz.
Kaynak: Yrd. Doç. Dr. A. Fuat DOĞU*Arş. Gör. Harun TUNÇELArş. Gör. Gürcan GÜRGEN*Arş. Gör. İhsan ÇİÇEKArş. Gör. Mehmet SOMUNCU*

Derleyen Nezir Ötegen   


YORUMLAR

  • 0 Yorum