DEVELİ' BÖLGESİNDE,  250 BİN TON ŞEKER PANCARI ÜRETİLİYOR

DEVELİ' BÖLGESİNDE,  250 BİN TON ŞEKER PANCARI ÜRETİLİYOR
05 Ekim 2023 - 11:22


Tomarza ve Yahyalı İlçeleri ile birlikte Develi Bölgesinde, Üç ilçe 24 Köyde 700 pancar üreticisi ile  2023-2024 kampanya döneminde  250 bin ton şeker pancarı üretimi bekleniyor.
Kayseri Şeker Fabrikasının  1 ekim 2023 Pazar günü yapılan   69. Kampanya dönemi açılış töreni sonrasında Develi Bölgesinde Üç  taşıyıcı Kooperatif ile sözleşme yapılırken 5 maus, 150 söküm makinası ile başlanılan pancar sökümü randevulu şekilde program dahilinde sökülerek Kayseri Şeker Fabrikasına nakledilmeye başlandı.

KAYSERİ ŞEKER, BÖLGEMİZİN VE ÜLKEMİZİN BİR MARKA DEĞERİ OLMAYA DEVAM EDİYOR
Kayseri Şeker, 6 il, 41 ilçe, 450 köyde 15 bin 700 çiftçiyle üretim faaliyeti gerçekleştirirken, Kayseri, Boğazlıyan, Turhal Şeker Fabrikaları ile günlük 34 bin 500 ton pancar işleme kapasitesine sahip  ve aynı zamanda Türkiye’nin pancar şekeri üretiminin yüzde 16’sını karşılamaya devam etmektedir.

    Develi’de sulu ve susuz tarım alanlarında çerezlik kabak çekirdeği, slajlık mısır, danelik mısır, patates, yonca, yem bitkileri gibi alternatif ekim bakımından gelişen çeşitliliğe rağmen şeker pancarı tercih edilen ürünler arasında öncü olmaya devam ediyor.

    Üreticilerin Şeker pancarı tarımına yönelmelerinde; Kayseri Şeker’in Şeker Pancarı ekimi  öncesi toprak analiz çalışmaları, uygun gübre temini, ekim, çapa, sulama ve söküm avansları, tohum, ilaçlı mücadele, mazot desteklemeleri, gelişen teknolojinin  yakından takip edilerek kooperatif ve tarım marketler aracılığı ile çiftçilerin hizmetine sunulması yanı sıra,

 Münavebe yıllarında bölgesel olarak ekimi yapılan tahıllarda sözleşmeli ekimler yaptırılması, 3 bölgedeki 80 bin tonluk Lisanslı depoların faaliyete geçmek suretiyle çiftçilerin şeker pancarı dışında ürettikleri hububat ürünlerinin gerçek değerini bulması, bölgedeki yeni hizmete giren  sulama sistemlerinin etkin kullanımı, sektöründe uyguladığı örnek ve doğru politikaları sayesinde pancar tarımına ilginin her geçen gün arttığı görülmektedir.
Nezir Ötegen 

YORUMLAR

  • 0 Yorum