Develi-Ayşepınar Köyü- Şahşirin Efsanesi Ve Ağzı Güzeller

Develi-Ayşepınar Köyü- Şahşirin Efsanesi Ve Ağzı Güzeller
02 Temmuz 2024 - 12:26
DEVELİ-AYŞEPINAR KÖYÜ- ŞAHŞİRİN EFSANESİ VE  AĞZI GÜZELLER
M.Ö. 400 lü yıllarında Ayşepınar köyünün iki km. kuzeyindeki bölgede Şah Şirin hüküm sürmektedir. 
Bu Şah üç kardeşmiş Şah Şirin, Ayşepınar köyünde; Şah Melik, Şahmelik köyünde; Demir Melik ise Bakırdağı'nda yaşamaktadır. Bu kardeşlerden en zengini ise Demirmelik'tir. Şah Şirin bir gün aniden hastalanır ve ölür.

Cesedinin çürümemesi için onu mumyalatır, ona tunçtan bir tabut yaptırır ve Köyün yakınındaki tepeye taştan özel bir yığma mezar yaptırıp defnederler. Zamanla halk bu tepeye Şah Şirin tepesi adını verir.

1968 yılında, Ayşepınar köyü batısında, Ağzı güzeller kuzeyindeki  Şah şirin tepesinde Defineciler kazı yaparken bir lahit mezara rastlar. Bu lahit mezar tahminen o dönemde Şah Şirin'e ait olan lahittir. Şah Şirin'in tabutunu bulan defineciler tabutu hemen açarlar. Tabutun içinde 75- 85 cm uzunluğunda siyah saçları ile boynunda güzel bir kolyesi olan Şah Şirin'in yattığını görürler.
 İçlerinden biri kolyeyi saklamak ve diğerlerine göstermemek için yutar. Tabutun aslan ayağı şeklinde dört tane ayağı ve sekiz tane de tutmaya yarayan kulpları vardır. Bu kulpların üzerinde de Şah Şirin'in resimleri bulunmaktadır Kazıyı tamamlayan kişiler altın rengini anımsatan tunçtan yapılmış tabutun içindeki mumyalı cesedi Zamanti ırmağına atarlar. Altın zannettikleri Tabutu gizlice köye getirerek kırarak kilo kilo paylaşırlar.
İçlerinden biri bu parçalardan birini İstanbul'da bir tanıdık vasıtasıyla kuyumcuya gösterir. Kuyumcu ise “ Ne yazık ki kırdığınız için lahit asıl değerini kaybetmiş. Keşke bu lahiti parçalamadan haber verseydiniz." der ve tabutu bulup paylaşanların zengin olma hayali de  böylelikle suya düşer.
Kaynak eser:  Ayşepınar Köyü tanıtım Broşürü 2012- 

AĞZI GÜZELLER
Ağzı Güzeller olarak adlandırılan Roma Kaya Mezarları Ayşepınar köyünün yaklaşık 1 km. Kuzeybatısında, Ağzı güzeller mevkiinde yer almaktadır. Hellenistik- Roma dönemine ait kaya mezarları, form olarak zemin üzerinde, silme yuvarlak kemerli cepheye sahiptir. Cephe yüksekliği yaklaşık 2.5 m.dir. Silmeler arasında üçgen baklava ve S motifli bezemeler bulunmaktadır. Kemerli cephelerin iki yanında mezarlarda bulunan ölüleri simgeleyen motifler işlenmiştir. Kemer dikdörtgen formda kabartma sütunlarla taşınır. kemerli cephenin iki yanında mezarlarda bulunan kişi sayısını simgeleyen motifler işlenmiştir. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum