Bakırdağı Kalesi, Mancınıklardan Atılan Taş Ve Gülleleri Tarihe Işık Tutuyor

Bakırdağı Kalesi, Mancınıklardan Atılan Taş Ve Gülleleri Tarihe Işık Tutuyor
10 Temmuz 2023 - 10:16


BAKIRDAĞI KALE ETRAFININ SU İLE KORUNMASINDA ROL MODEL BİR KALE OLMUŞ

ŞAHMELİKDEKİ COLUMBARİUMLAR, 
GÜVERCİNLİK YADA  KUŞ EVLER DİYE BİLDİĞİMİZ ANTİK ROMA’YA ÖZGÜ, ÖLÜLERİN YAKILDIKTAN SONRA, KÜLLERİNİN KONDUĞU KAPLARI (URNE) YERLEŞTİRMEK İÇİN YAPILMIŞ SIRA HALİNDE NİŞLER BULUNAN MEZAR ODASI YA DA COLUMBARİUMLARI İLE ÖNE ÇIKAN ŞAHMELİK KALESİ

BİR BASAMAK İKİ TUTAMAKLARI İLE ÖNE ÇIKAN ŞAHMELİK VADİSİ

 TARİHİN TANIĞI, YOLLARIN VE ŞEHİRLERİN  KİLİDİ, KALELERDİR.

KALELER, BURÇLARI, KULELERİ,MİMARİSİ, SARNIÇLARI VE ALTERNATİF GİZLİ YOLLARI İLE DÖNEMİNİN ŞAHESERLERİDİR.

Kayseri Tarihi ile ilgili on eseri ve çeşitli araştırmaları bulunan Tarih araştırmacısı ve Yazar Halit Erkiletlioğlu, Kayseri Kaleleri kitabının hazırlıkları kapsamında Develi Kalelerini gezip yerinde incelemelerde bulundu.
Develi Zengibar Kalesi, Şahmelik Kalesi, Bakırdağı Kalesi, Öksüt Kalesi, Tombak Kalesi, Kulpak Kalesi, Yeniköy, Kale köyü kaleleri ile Bileç Höyük de 5 Bin Yıllık Sur Yapısı ile Develi Kaleleri tarihteki üstlendiği misyonları ile  Yazarımızın Kayseri Kaleleri kitabında arasında yerini alacak.
    Bakırdağı  kalesi, kale etrafının su ile korunmasında rol model bir kale olmuş Zamantı ırmağının üç tarafını koruduğu önemli bir kale özelliği de bulunmaktadır.
Bakırdağı kalesinde aynı zamanda Kaleleri fethetmek için  tasarlanmış kuşatma aletleri olarak kullanılan mancınıklardan atılan  taş ve gülleleri görebiliyoruz.
Şahmelik Kalesi kaleye ulaşımı sağlayan kütle kayalar oyularak yapılan tarihi yolu, yer altı gizli sığınakları, Kale arkasındaki kütle kayaların düzlenerek oluşturulan harmanlık alanları, gıda ambarları,
Bilindiği üzere Tarih boyunca kaleler, genellikle şehirlerin etrafı, yol kavşağı, önemli yere giden ana yol, geçit yeri, dağlar arasındaki boğaz, denize uzanan burun, kıyıdan az uzaktaki adalar, köprü başları, denizlerin boğazları gibi stratejik yerlerde, arazinin tabii özelliklerinden de yararlanılarak inşâ edilmiştir. 

COLUMBARİUMLARI İLE ÖNE ÇIKAN ŞAHMELİK KALESİ
BİR BASAMAK İKİ TUTAMAKLARI İLE ÖNE ÇIKAN ŞAHMELİK VADİSİ
Şahmelik Kalesindeki Güvercinlik ya da Kuş evleri diye bildiğimiz ancak Antik Roma’ya özgü, ölülerin yakıldıktan sonra, küllerinin konduğu kapları (urne) yerleştirmek için yapılmış sıra halinde nişler bulunan mezar odası olarak adlandırılan Columbariumları çokça görmekteyiz.
Yapılan araştırmalarda, Kremasyon,Roma’da kabul görmüş önemli bir defin geleneğidir. Bu gelenek bir dönem columbarium mezar adı ile bilinen toplu mezarlar kullanılarak yaygınlaşmıştır. 

BİLEÇ HÖYÜK KAZISINDAKİ BEŞ BİN YILLIK KALE KALINTISI
. Kayseri Arkeoloji Müzesi ile Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından 2007 Yılı Nisan ayında ortak kurtarma kazısı projesi olarak Bileç Höyük kazısındaki Beş Bin yıllık kale kalıntısı da bölgemiz tarihine ayrı bir ışık tutmaktadır.
Bileç Höyük Kazısı Bilimsel Danışmanı Çukurova Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölüm Başkanı  Y.Doç.Dr.K.Serdar Girginer’in kale yapısı hakkındaki görüşü;  Develi - Güneyaşağı mahallesinde yer alan höyükteki kurtarma kazılarında, höyüğü çepeçevre saran anıtsal sur yapısının 40m.si açığa çıkarıldı. Erken Tunç Çağına ait Surun içinde yapılan kazıda ise maden atölyeleri, büyük bir yapıya ait olması gereken avluda ise ocaklar, fırınlar, tandırlar bulundu. Bir silo yapısında ise yanmış buğday tanelerine ve çevresinde yangından sonra etrafa yayılmış vaziyette ahşap hatıllar ortaya çıkarılmıştır.
Derleyen Nezir Ötegen  


YORUMLAR

  • 0 Yorum