Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor

Daha önce 1 Aralık olarak belirlenen ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’ın açıklamasıyla tarihi değişen Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısı 11 Aralık’ta yapılacak. 2023 yılı enflasyon rakamları değerlendirilerek ‘2024 yılı asgari ücret 15.962,8 olarak’ belirleneceği tahmin ediliyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor
10 Aralık 2023 - 20:34
Asgari ücret maratonu gecikmelide 11 Aralık 2024 Pazartesi günü başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını 11 Aralıkta yapacağını duyurdu ve milyonlarca asgari ücretli bu komisyondan çıkacak 2024 yılı Asgari Ücret miktarını bekliyor.
Hedeflerinin yeni yılda asgari ücreti sosyal diyalog çerçevesinde işçi, işveren ve kamunun üçlü mutabakatıyla belirlemek olduğunu aktaran Bakan Işıkhan, "Bu doğrultuda paydaşlarımız ile görüşerek ilk toplantımızı 11 Aralık Pazartesi günü saat 14.00'te yapmaya karar verdik. Çalışanlarımızı ve çalışma barışını korumak her daim en önemli görevimiz oldu. Önümüzdeki dönemde, enflasyonun da kontrol altına alınmasıyla, üretim yoluyla büyümenin sürdürüleceğine; ülkemizi, yatırım ve istihdam alanlarında daha da iyi bir noktaya taşıyacağımıza olan inancımızı korumaktayız."
Asgari ücret ne kadar? Asgari Ücret nasıl belirleniyor? Asgari Ücret Komisyonunda rakam belli oldu mu?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.
“Milyonlarca asgari ücretli çalışanın gözü bu toplantıda. Milyonlarca asgari ücretli Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan gelecek haberi bekliyor. Asgari Ücret 2024 yılı için ne kadar oldu? Asgari ücret ne kadar oldu? Asgari Ücret Komisyonunda asgari ücret ne kadar oldu?”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
2023 yılı Temmuz ayı ara zammında net asgari ücret 8 bin 506 liradan, 11 bin 402 TL'ye yükseltilmişti.
Asgari Ücret yüzde 40 zamlanacak mı?
Asgari ücret ile ilgili artış rakamı merak ediliyor. 2023 yılı enflasyon rakamları yüzde 40 olarak değerlendiriliyor ‘2023 yılı enflasyon rakamı yüzde 40’
‘Asgari ücret yüzde 40 zamlanacak’ Artışın yüzde 40 olması durumunda 2024 yılı ocak ayında asgari ücretlinin maaşı 15.962,8 TL olacak.
2024 yılı Asgari Ücret 15.962,8 TL mi oldu?
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum