Aladağlar 'dan İlginç Görüntüler

Aladağlar 'dan İlginç Görüntüler
31 Temmuz 2023 - 23:49

DEVELİDE DE “EYYAM-I BAHUR SICAKLARI” KENDİNİ HİSSETTİRDİ

 

AĞZI OLUP  DİLİ OLMAYAN HAYVANLAR NE YAPIYOR BU SICAKTA
Eyyamı bahur sıcaklıkları Temmuz ayı son haftası   ile Ağustos ilk haftası arasına denk gelen yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen addır. 
Günümüzde “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimlerle de bilinen eyyamı bahurda hissedilen sıcaklıklar genellik 35  derece civarında seyrediyor.
EYYAM-I BAHUR” ; “Arapça “günler” anlamındaki “Eyyam” ile “Bahur (aşırı sıcak, yerden yükselen buhar)” kelimesinin birleşiminden oluşur
 İnsanlar tarlada, dağda, bağda, arazide, işyerinde  Eyyamı Bahur sıcaklarından kavrulmuş   ve kurumuş dudaklarını  su ile ıslatıyorlar, kafalarını soğuk su ile yıkıyorlar, sıcaktan çatlamış, yarılmış topraklar da su ile buluşunca  yavaş yavaş serinliyor,

 YA AĞZI OLUP  DİLİ OLMAYAN HAYVANLAR NE YAPIYOR BU SICAKTA
Her yerde olduğu gibi Dağlardaki yaban hayatı ve hayvanat için de dün ecdadımız  su yalakları yapmış ve dağlardaki hayvanların  su ihtiyacını gidermek için gayret etmiş.
 Bu günde bazı köylerimizde kendisini bu işe adayan arkadaşlar ekip halinde dağlardaki su kaynaklarını derleyip toplayarak hayvanların istifadesine sunuyorlar.
 MİLLİ PARKLAR DA ALADAĞLARDA AĞAÇ OLUKLARLA  HAYVANLARA SU İKRAMINDA BULUNMUŞ .

SU OLUKLARINDAN SUSUZLUĞUNU GİDEREN HAYVANLARIN 
MUTLULUĞU HERKESİ MUTLU EDİYOR  VE DAHA ÇOK YAPMAK İSTİYOR.
Aladağlar ve Hacer Ormanlarında  Keçiler ve Büyükbaş hayvanların Milli Parkların su ikramlarını yalak ve oluğu ağaçtan yapılan çeşmeden su içerek kabul ederken duydukları Mutluluğu Ali Orhan ve Ali Efenin objektifinden sunuyoruz.
Emeği geçen herkese ve o anları kaydederek insanların hayvanlar için de su ihtiyaçlarını giderecek çeşme ve havtları yapmalarına vesile olanlara teşekkür ediyoruz. 

Bilindiği üzere Küresel ısınma ve iklim değişikliği tüm canlıların hayatını tehdit ediyor. Eğer insanlar bu konuya el atıp hayvanlara da su sağlamazsa milli parkta yaşayan evcil ve  vahşi hayvanların tamamı susuzluktan telef olabilir.
Su, belki kelime olarak kısa Ama önem olarak anlatılamayacak kadar uzundur
Bütün canlılara hayat Toprağa can verir. Çok susadığınızda isteyebileceğiniz O bir damla su, hayatınızın anlamıdır Suyu boşa harcamamalıyız Geleceği korumalıyız (Yağmur Avcı)

YAĞDIR MEVLAM SU  ŞARKISINDA DA EMEL SAYIN NE DİYORDU?
Çatlayan dudaklara, Sararan yapraklara, Kuruyan topraklara, Yağdır mevlam su
Alev saracak kadar, Yandım yanacak kadar, Suya kanacak kadar Yağdır mevlam su
Toz duman savrulurken, Gül çimen kavrulurken, Can tenden ayrılırken, Yağdır mevlam su
Suya hasret güllere, Sana açık ellere, Tutuşan gönüllere, Yağdır mevlam su
Derleyen Nezir Ötegen   


YORUMLAR

  • 0 Yorum