Tatyos'un Bendi , Erdebağ Arkı ve Develide Bağcılık

Tatyos'un Bendi , Erdebağ Arkı ve Develide Bağcılık
14 Mart 2024 - 11:00
TATYOS’UN BENDİ , ERDEBAĞ ARKI
VE DEVELİDE BAĞCILIK

Develinin geçim kaynaklarından birisi de yıllardan beri Bağcılık olarak bilinmektedir.
Develi İlçemizde; Çomaklı bağları, Gölemen bağları, Çay içi bağları,  Çakıl arası bağları-Babıyan, Argıncık, Yazı bağları, Ak yer,  Bileç, Develi Dağı, Elbiz, Everek Kör kuyu, Fenese Kör Kuyu, Damlama, Köse kavak, Zekerin dere, Sona, Atasaona, Çoban bağı, Kulu kulu, Daşlık,  Gözelce bağları,  Köşk pınar, Çomaklı bağları, Elbiz, Ören tepe, Develi dağı bağları, kösekavak,  Kala altı bağları, Gedine bağları, Dingil bağları, Demir kapı, Bileç, Kelmak, melubi,  su çıkan, kanlıyer, Kadı maşadı, körkuyu, topaktaş, su çıkan, taşlık, yanık söğüt, öz arası, Tekke fıdın gibi kimi bölgeler  kaynak suları ile sulanırken kimi  bölgelerde de hiç su istemeden bağcılık yapılmaktadır.

TATYOS’UN BENDİ
Gölemen bağları (600.000 metrekare), Çay içi bağları (400.000 metrekare),  Çakıl arası bağları-Babıyan (1.600.000 metrekare) olmak üzere yaklaşık 2 Milyon altı yüz bin metrekare  bağlık alan, Erciyes Dağı eteklerinden İlçemiz Kuzey doğusundan gelen Horasan Deresi ve Derindere istikametinden gelen kar ve sel suları ile ERDEBAĞ ARKINDAN sulanmaktadır. 
Bu bölgelerdeki bağlar ilk bahar döneminde çiftçi Malları Koruma Başkanlığı Meravları aracılığı ile bir kez veya yetişirse iki kez sulanabiliyordu.
Yıllarca önce bu bağların sulanması için Çomaklı ve  İncesu istikametinden gelen dereler üzerine “TATYOS” isimli bir ermeni vatandaş zamanında bir bent yapmış ve bahse konu olan bölgenin sulanmasına vesile olmuş. 
O günden sonra o bendin adı Tatyos’un Bendi Toprak sulama kanalının da adı Erdebağ arkı  olarak anılmaya başlanmış.
Yıllardan beri Tatyosun Bendinden Çakıl arasına kadar yaklaşık 8-10 kilometre toprak sulama kanalından hizmet alınmaktadır.
Ancak, Develi Çevre yolu yapılması esnasında Erdebağ su arkının çevre yolundaki bölümü yaklaşık 10 metre kodu düşürülünce su kanalı iptal oldu. Üç yıldan beri su görmeyen, Gölemen bağları, Çay içi bağları,  Çakıl arası bağları-Babıyan, köşkpınar bağları ve bostanları susuzluktan kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır.    
BU KONU İLÇEMİZ İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler  ve Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri Develi Belediye yetkilileri ile birlikte  bir araya  gelerek bu konuda ne yapılabileceğini araştırdılar. Bağ ve bostan sahipleri ile görüştüler. Sonuç İlçe halkımız tarafından sabırsızlıkla beklenmektedir.
ÖNERİ: Çevre yolundan dolayı suyun, gölemen tarafına geçemediği bölgeye 5-6 metre yüksekliğinde bir köprü yaparak  üzerine konulacak 600 lük korige boru ile suyun yine kendi mecrasından akmasının sağlanması şeklindedir. Saygı ile arz ederiz.
Nezir Ötegen 13.3.2024 Tatyosun Bendi- Develi 

YORUMLAR

  • 0 Yorum