Talas Belediyesinden Kanserle Savaşa Anlamlı Destek

Talas Belediyesinden Kanserle Savaşa Anlamlı Destek
31 Mart 2023 - 06:53
Talas Belediyesi tarafından dizayn ettirilen ve kırsal mahalle ve köylerde hizmet sunması planlanan kanser tarama aracı, düzenlenen tanıtımın programının ardından imzalanan protokolle Kayseri İl Sağlık Müdürlüğünün hizmetine tahsis edildi.
Talas Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen programa, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Talas Kaymakamı Yaşar Dönmez, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Türk Kanser Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir, ilimiz sağlık yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programın açış konuşmasında, ülkemizde her yıl 180 bin civarında yeni kanser teşhisi konulduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürü Erşan, “Kanser hastalığı toplumlarda büyük bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır.  Ülkemizde de her yıl 180 bin civarında yeni kanser teşhisi konulmaktadır. Erkeklerde çoğunlukla akciğer ve prostat kanseri, kadınlarda da ağırlıkla meme kanseri teşhisi ile karşılaşmaktayız. Bununla birlikte kanserlerin önemli bir çoğunluğunun önlenebilir olması bu konuya verilen ehemmiyeti de artırmaktadır. Ülkemizde meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserler için tarama programları düzenlenmektedir. Taramalar ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Bunun yanı sıra merkeze uzak olan ilçelerimizde ve köylerde bu ihtiyacın giderilmesi gerekiyor. Bir takım sebeplerle kanser taraması yaptırmakta geç kalan veya sağlık tesislerine müracaat edememiş vatandaşlarımıza ulaşmak adına, Talas Belediyemizce tarafımıza tahsis edilen Mobil Kanser Tarama Aracı ile bu hizmeti kendilerine götürmüş olacağız. İçerisinde 1 ebe ve 1 röntgen teknisyeni arkadaşımızın görev yapacağı aracımızda her gün ortalama 20 civarında mamografi çekimi yapılabilmekte, 15 civarında da HPV dediğimiz rahim ağızı kanseri için gerekli numuneler alınabilmektedir. Müracaat eden bütün bireylerimizin de gaitada gizli kan bakılmak suretiyle kolorektal kanser açısından taramaları gerçekleştirilebilecek. Sağlık alanında verdikleri desteklerden dolayı Valimiz Sayın Gökmen Çiçek’e, Büyükşehir Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç’a, ve Talas Belediye Başkanımız Mustafa Yalçın’a huzurlarınızda teşekkür etmek istiyor, Mobil Kanser Tarama Aracımızın şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Gerçekleşen protokol konuşmalarının ardından imzalanan protokolle kanser tarama aracı Sağlık Müdürlüğünü hizmetine tahsis edildi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum