ŞAHMELİK HİTİT YOLU ÜNİVERSİTELERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

ŞAHMELİK HİTİT YOLU ÜNİVERSİTELERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR
19 Ekim 2023 - 12:09


KAYÜ-DEVELİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ 
DEVELİ HİTİT YOLU GEZİSİ DÜZENLEDİ 

Cumhuriyetin 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında , Develi Belediyesinin katkılarıyla  Kayseri Üniversitesi Develi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Tekin onayı ile Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Yiğit, Tarih Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Başarır, Dr. Öğr. Üyesi Ferit Arı’dan oluşan Akademik heyet nezaretinde  Araştırmacı-Yazar  ve Fakülte ve tarih Bölümü  Danışma Kurulu üyesi Nezir Ötegen rehberliğinde  Develi İlçesi Kültür yolu ve Tarihi alanlar gezisi düzenlendi.
18 Ekim Çarşamba günü saat 10.00 da başlayan tarihi hitit yolu, Fraktın hitit kaya anıtı, Fraktın Osmanlı dönemi bezemeleri ile süslenmiş tarihi mezarlar, Roma yerleşim birimleri, roma mezarları,  meteor krateri ve Yazıçam ormanları gezimiz Şahmelik vadisindeki kayaç tabakalarından peribacası oluşum evrelerini yerinde görüldü.

Tarih yolu  gezisi kapsamında İlk olarak Ayvazhacı Köyünde 1980 yılında 40 kişinin hayatını kaybettiği  Toprak Kayması Olan bölge ziyaret edildi.  Alandaki Ayvazhacı  Asmalı Mağaraları ve Tahtakale hakkında bilgi verildi.

ŞAHMELİK VADİSİ VE HİTİT  YOLU 
Yüzlerce yıl önceki tekniklerle kaya kütleleri oyularak yapılan tarihi  Hitit Yolu aynı zamanda zamanında da çevreci bir anlayışla yapılan yolun başına varıncaya kadar  fark edilemiyor olması da kral yolu ve Yontma taş aletlerle oyulan mağaranın özellikle çıkış merdiveni ve taş işçiliğinde kullanılan izler ayrı bir değer katıyor.
Şahmelik Vadisinde  Hitit Tarihi Yol yanısıra, Roma-Bizans dönemi  Kale- Oyma Mağaralar, Sarnıçlar, Taş Oyma Ambarlar, Kuş Evler, yer altı Şehri, asmalı mağaraları, nekrapol alanı, sulu in peri bacaları ve kale alanı dahil  kayalık yerleşim alanların tamamının korunaklı bir Vadideki alanları görüldü.

DÜNYADA 3.HATTUŞİLİNİN EŞİ PUDUHEPA ADINA YAPILMIS TEK KAYA ANITI FRAKTIN HİTİT  KAYA ANITI ZİYARETİ 
Hitit Kralı 3.Hattuşilinin eşi Büyük Kraliçe Puduhepa, kadın haklarını zorlayarak, askerlik dışında günlük hayatın her alanında söz sahibi olmuş. Eşiyle birlikte veya bağımsız olarak törenlere katılmış, tapınaklara gitmiş, ülkelerin krallarıyla mektuplaşmış bir kadın yönetici olan Puduhepa ya ait dünyadaki tek kaya anıtı  hakkında bilgi verildi.

AYŞEPINAR ROMA DÖNEMİ KAYA MEZARLARI VE YERLEŞKE
 Roma  Nekropol Alanı Ağzı Güzeller  Bölgesi, Zamantı ırmağına bakan kayalıkların yamaçlarında yer alan Ayşepınar kaya oyma mezarları ve yerleşim birimleri incelendi.
Ayrıca, Kale Meteor Krateri ve Yazıçam Ormanları ziyaret edildi. Taşçı Köyünde Teröristler tarafından şehit edilen Veteriner tenisyen Mikail Bozloğanın iş yeri arkadaşları ziyaret edilerek taziyeler iletildi.
Derleyen Nezir Ötegen  

YORUMLAR

  • 0 Yorum