ÖZEL HABER- Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Adım

ÖZEL HABER- Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Adım
02 Ağustos 2023 - 10:40

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen şahitlik sistemini anlattı. Prof. Dr. Gökalp Öner:"Şahitlik sistemi ülkemizde ilk kez bu merkezde kullanılacak. Böylece en kaliteli embriyoyu oluşturmak için bir basamak daha atlamış olacağız" dedi. Prof. Dr. Gökalp Öner, bu sistem ile bilim dünyasında önemli bir gelişme, yaşandığını belirtti.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, akıllı tüp bebek ne işe yaradığını ülkemizdeki tüp bebek tedavilerinde gelinen son noktayı anlattı.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner:” Türkiye’ye böyle bir kazanç getirmenin ne anlamı var ondan bahsedeceğim. Evet akıllı tüp bebekte şunu sağlamış oluyoruz biz normalde dünyada sayılı merkezin ilk defa dünyada bu yıl kullandığı bir işlemi biz Türkiye’de ilk defa kullanıyoruz. Akıllı tüp bebekte neyi sağlamış oluyoruz. Yapay zeka sistemiyle kendimizi denetim altına almış oluyoruz. Yani tüp bebekte başarı gelmesi için önemli olan yumurta’nın toplama saatidir. Ve eşinden alınan spermin onla bir araya gelip embriyo oluşmasının belli bir saatleri vardır Bu saatlere uyulup uyulmaması çok önemlidir. Böylelikle güzel embriyolar oluşur ve bu güzel embriyolar oluşup oluşmadığını bize yapay zeka sürekli olarak eğitim halinde tutuyor bir nevi embriyoların akıllı bir tıbbi özel araç tarafından takip edilmiş oluyor bu takip sistemiyle bizde merkezimizde başarı şansımızı en yüksek seviyeye çıkarmış oluyoruz.  Dünya’da sayılı merkezin kullandığı IQ tüp bebek dediğimiz akıllı tüp bebeği bizde merkezimizde kullanmaya başladık.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Gökalp Öner:”Bu işlem Türkiye’de ilk defa bu ay kullanmaya başlandı şu an tedavi yaptığımız hastalarımıza yaklaşık ayda 100 ila 200 arasında tüp bebek yapıyoruz biz merkez olarak ilk defa bu hastalarımıza akıllı tüp bebek IQ tüp bebek yapıyoruz. Böylelikle en kaliteli embriyoyu oluşturmak için bir basamak daha atlamış oluyoruz. Biz merkezimizde eve ID dediğimiz bilgisayar sistemiyle şahitlik sistemini kullanıyoruz. Bilgisayar bize neyi kontrol etmiş oluyor Laboratuvarımıza kadın’dan aldığımız yumurtaları embriyolarımıza veriyoruz. Analoglarımız  eşinden aldığı spermi alıyor.” şeklinde konuştu.

 

Güvenlik sistemi içerisinde kadından aldığımız ve eşinden aldığımız spermin burada işlemlerini gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Gökalp Öner:”Bunları özel çipler yardımıyla takip ediyoruz ve herhangi bir eşleşme veya uyum olmadığı zaman çiftler arasında hemen bize sistem uyarı veriyor Böylelikle yüzde yüze yakın güvenlik sistemi içerisinde kadından aldığımız ve eşinden aldığımız spermin burada işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Bir nevi o laboratuar o çift için kapatılmış oluyor. Yani başka bir sperm veya yumurta girdi mi sistem uyarı veriyor. IQ Tüp bebekte aslında bu sistemin bir parçası akıllı tüp bebek akıllı tüp bebekte topladığımız yumurtaların saatinin ne zaman toplandığı işlemlerin ne zaman başladığı eşinden alınan sperm ve Dölleme işleminin laboratuar şartlarında hangi saatlerde yapıldığını kontrol altına alıyor ve Avrupa da ki merkez tarafından biz sürekli denetim altında oluyoruz. “ diye konuştu.

 

Sistemin, herhangi bir faktör hatası olduğunda en ufak embriyoloji laboratuarı ile ilgili bir gecikme, hata olduğu durumda uyarı verdiğini söyleyen Prof. Dr. Gökalp Öner:” Herhangi bir başarısızlık durumunda bize mutlaka uyarı gönderiyor ve biz onu düzelttiğimiz zaman en kaliteli embriyoyu hastamıza transfer etmiş oluyoruz sürekli her şey bizi denetlemiş oluyor.” şeklinde konuştu.  

“Şahitlik Sistemi Var Bu Bilgisayar Bizi Takip Ediyor”

Prof. Dr. Gökalp Öner:”  Yani tamamen insan faktörü ortadan kalkmış oluyor gerçekten tüp bebekte devrim olacak bir şey böylelikle sizin laboratuar koşullarınız ile ilgili herhangi bir faktör hatası olursa en ufak embriyoloji laboratuarı ile ilgili bir gecikme, hata olduğu durumunda bize uyarı veriyor, bu uyarıyı biz hemen düzelttiğimiz zamanda sağlıklı embriyo gelişmiş oluyor. Hatta Laboratuar koşuluyla ilgili Laboratuarın özel anne rahmini taklit eden manipülatörler vardır. Biz bu manipülatörlerin içerisinde embriyolara intibatörlerin içerisinde embriyoları takip ederiz. İntibatörler ile ilgili problem olduğunda hemen bize uyarı veriyor ve biz bu uyarıyı değerlendirip embriyolarımız gece de olsa saat hiç önemli değil gelip o ortamı tekrar Anneleri rahmine uygun hale çevirebiliyorlar.” ifadelerini kullandı.

Laboratuar sadece tüp bebek tedavisi gören kadın ve erkeğe ait ortam sağlanmış olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Gökalp Öner:”   Yumurta ile spermi görüyoruz eğer herhangi bir çiftin laboratuara başka bir çiftin spermi ya da yumurtası girdiği taktirde sistem bize böyle diyor ki bu bununla uyum sağlamıyor. Bu kadının yumurtasıyla erkeğin spermi karşılıklı farklı bunlar kesinlikle buna dikkat et işte bu aşamada ben bunu durduruyorum diyor ve böyle uyarı veriyor bizde bunu kabul ediyoruz daha sonra niye böyle bir problem olduğu hakkında da mutlaka bilgi yazıyoruz. Böylelikle bu laboratuar sadece tüp bebek yapacağımız kadın ve erkeğe ait olmuş oluyor.” ifadelerini kullandı.    

YORUMLAR

  • 0 Yorum