MTA Türkiye diri fay haritası güncellendi! İl il sıraladı

MTA Diri Fay haritasında 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem riski var

MTA Türkiye diri fay haritası güncellendi! İl il sıraladı
21 Aralık 2023 - 20:14
MTA diri fay hattı haritası yeniden güncellendi. Türkiye’de 2023 yılında birçok deprem meydana geldi. Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremi, unutulmayacak günleri ve kayıpları bıraktı. Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattı bulunuyor. Öte yandan MTA fay hattına göre birinci derecede riskli olan iller arasında kalabalık nüfuslu şehirlerin olması dikkat çekiyor.

İşte MTA güncel diri fay hattı haritası ve riskli iller;

Türkiye, deprem açısından oldukça tehlikeli ve riskli ülkelerden birisi konumunda yer alıyor. Sürekli meydana gelen depremler hem risk oluşturuyor hem de zaman zaman vatandaşları korkutabiliyor. Yaşanan son depremlerin ardından MTA diri fay hattı haritası yeniden güncellendi. Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattı tespit edildi. İşte MTA diri fay haritasına göre en riskli iller!

MTA TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTASI GÜNCELLENDİ!
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Türkiye’deki en riskli deprem bölgelerinin yer aldığı diri fay hattı haritasını güncelledi.  Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunurken, birinci derece risk altında olan şehirler; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt oldu.
İSTANBUL VE ANKARA'DA DİRİ FAY BULUNMUYOR
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.

Haritaya göre bu iller şöyle: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Haritada üçüncü dereceden riskli iller şöyle aktarıldı: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum