"Konut alımı yeniden hız kazandı"

Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 93 bin 902 oldu.

"Konut alımı yeniden hız kazandı"
14 Mart 2024 - 23:00
Ancak bu satışlara baktığımız zaman ilk el konut satışları sayısında yüzde 21,8’lik artış varken, ipotekli konut satışında yüzde 49,1’lik bir azalış söz konusu. Bu da inşaat firmalarının uygun finansmanlar sağlayarak konut satışlarının ilerlediğini gösteriyor. 2023 yılına baktığımızda da Türkiye genelinde 1 milyon 225 bin 926 konut satıldı.

Ülkemizin yıllık yeni konut ihtiyacı ortalama 1 milyondur ve 2023 yılında ise 600 bin konut üretilmiştir. Konut üretiminde geçtiğimiz yıllara göre durağan bir dönem yaşıyoruz. İnşaat maliyetlerindeki artış konut üretimini temkinli kılıyor. Artan maliyetler karşısında bir konutun daire başı maliyetinin ortalama 30 bin TL’ye dayanması, bunun da 100 metrekarelik bir dairede 3 milyon TL’lik bir rakama denk gelmesi ve sürekli artan maliyetler karşısında fiyat belirlemenin zorlaşması, fiyata karşılık da alıcının bulunamaması. Bugün yatırım dışında ihtiyaç için konut almak isteyenlerin önündeki en büyük engel, yüksek faik oranları. Konut kredileri yüzde 3’ün üzerinde.

Başka bir ifadeyle alacağınız kredinin 10 yıllık bir geri ödeme planı içerisinde bankaya neredeyse 3 katı kadar geri ödeme yapmanız anlamına geliyor. Şubat ayı konut satışları özellikle artan kiralar karşısında konut alımına yönelimin olmasını ve gayrimenkulün yatırımın her zaman daha fazla geri dönüş sağlaması nedeniyle yeniden gayrimenkule yatırımın olduğunu gösteriyor. Yine de konut satışlarının hızlanması için faiz oranlarının ilk nebzede yüzde 2 bandının altına inmesi gerekiyor. Konut üreticileri olarak bugün bankaların yerine konut alıcılarına finansman desteği sunarak sektördeki devridaimi sağlıyoruz.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum