Kayseri, İlçeler Ve Köylerin Boşalmasına Bir Çözüm Bulmalı

Kayseri, İlçeler Ve Köylerin Boşalmasına Bir Çözüm Bulmalı
23 Ağustos 2023 - 09:19

KAYSERİ, İLÇELER VE KÖYLERİN BOŞALMASINA BİR ÇÖZÜM BULMALI
Kayseri’de 1 Milyon 450 bin nüfusun,1 Milyon 250 bini Merkezde yaşıyor.
İlçeler ve Köyler boşalıyor.


Prof.Dr. Recep Bozdoğan ile Boşalan Köyler ve İl Merkezine göç üzerine söyleşi
22.08.2023 Develi 

Ülkemizde bazı İller kendi taşralarına gereken önemi vermiyorlar. O İllere bağlı olan ilçeler çok hızlı nüfus kaybediyor. Köyler boşalıyor İlçe merkezleri küçülüyor. Nüfus Büyükşehirlerde yığılıyor.
Halbuki Dünyanın neresine giderseniz gidin bir şehir sırtını dayamış olduğu kırsal yöreleri boşaltır, oralardaki nüfusun başka yerlere göç etmesine karşın herhangi bir tedbir almaz da oraların boşalmasını adeta teşvik eden bir duruş sergilerse o şehirlerin yöneticileri; kendilerini sırtlarını dayamış oldukları o dağlardan mahrum bırakmış olurlar.
Ülkemizin önde gelen şehirlerine baktığımızda Örneğin Bursa, İlçeleri nüfus olarak büyüktür. Bütün Köyleri kalabalıktır. Bursa’nın taşralarında 1.5 Milyona yakın insan yaşamaktadır.
 Kocaeli Öyledir. İzmir Öyledir. Ankara öyledir. İstanbul öyledir. Gaziantep öyledir. Antalya ve bütün ilçeleri öyledir. Alanya’ya gidin 250 bin 300 bin nüfusu vardır. Manavgat’’a gidin 150-200 bin nüfusu vardır. Serik’e gidin 80-100 bin nüfusu vardır. Merkez nüfuslarından bahsediyorum. Köy nüfuslarından bahsetmiyorum. Buralar, o şehirleri canlı tutuyor,  diri tutuyor. Ayakta tutuyor ve besliyor.
Ülkemizde başka illere bakalım Mesela Eskişehir’e bakalım İl Nufusu Bir Milyon neredeyse tamamı merkezde yaşıyor. İlçeler boşalmış, köyler boşalmış Dolayısıyla Ülkemizdeki diğer  şehirlerin de bu hataları tekrarlamaması gerekiyor. 
Burdan da Kayserinin çıkarması gereken bir takım sonuçlar ve hisseler var. Kayseri’ye bakıyoruz 1 Milyon 450 bin nüfusu var. 1 Milyon 250 bini Merkezde yaşıyor. 200 bini Merkezin dışında yaşıyor. Dolayısıyla da Kayserinin tekrar İlçeleri ayağa kaldıracak, Köyleri ayağa  kaldıracak ciddi çalışmalara hızlı bir şekilde başlaması lazım.
Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanımız elbette ki elinden geleni en iyi şekilde yapıyor. Mevcut siyasetçiler de ellerinden geleni yapıyor ama elbirliği ile Kayserinin taşralarının boşaltılmasına bir çözüm bulmamız lazım.
Nezir Ötegen 


YORUMLAR

  • 0 Yorum