Kayseri'de Develi-Pınarbaşı ve Bünyan'a Osb Gerekir

Kayseri'de Develi-Pınarbaşı ve Bünyan'a Osb Gerekir
30 Ağustos 2023 - 09:59


Yerel Yönetimler alanındaki Akademik çalışmaları, Bilgi birikimi ile Türkiye’de Yerel Yönetim konusunda kendisini yetiştirmiş, Marmara Üniversitesine Yerel Yönetimler Bölümü'nü kazandırmış, Ülkemizde adeta  İlklerden Belediyecilik okulunun açılmasına vesile olan hemşerimiz  Prof. Dr. Recep Bozdoğan, araştırmaları ile İlçemizin ve Kayseri’nin  gururu olmaya devam ediyor. 
Prof.Dr. Recep Bozdoğan ile Kayseri Merkez dışında DEVELİ-PINARBAŞI VE BÜNYAN’A da OSB  gerekliliği hakkında söyleşi 22.08.2023 Develi

Ülkemizde Organize Sanayi Bölgeleri 60-70 yıllık bir geçmişe sahip
Organize Sanayi Bölgeleri gelişmiş ülkelerde neredeyse 100 yıl önce kuruldular. Ülkemizde ise İlk organize Sanayi Bölgesi Bursa’da kuruldu. Gaziantep’te kuruldu. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi de 50 yıllık bir geçmişe sahip belki biraz daha geçmişe sahip olabilir.
Organize Sanayi Bölgeleri günümüz şehirlerinin ekonomik açıdan gelişmelerini temin edebilmek için tercih edilen yollardan birisi. Ama sadece OSB’ye odaklanmamak gerekiyor. 
Çünkü OSB lerin yalnız başına bir şehri ayağa kaldırması mümkün değil. Öyle bir şey olmuş olsaydı sadece sanayi ile ayağa kalkmış şehirler olurdu. Oysa Ülkemizin gelişmiş şehirlerine baktığımızda Mesela bir Antalya’ya baktığımızda Turizm ile ayakta duruyor. Bursa’ya baktığımızda Turizm artı Sanayi ile ayakta duruyor. İstanbul’a baktığımızda Turizm, Sanayi ve ticaret ile ayakta duruyor.
Dolayısı ile de bunu tek boyutlu düşünmemek gerekiyor. Ama Organize sanayi Bölgeleri önemli.
Buradan Kayseri’ye gelecek olursak Kayseri’de OSB ler ya merkezde ya merkeze yakın yerlerde oysa Kayseri gibi büyük ve önemli bir sanayi şehrinin ilçelerinde de OSB ler olmalı.
 Çünkü Bursa’nın neredeyse bütün ilçelerinde OSB ler  var. İstanbul iyice doymuş bir şehir olmasına rağmen birçok ilçesinde OSB var. İzmir’in neredeyse ilçelerinin tamamında OSB ler var. Bize en yakın sanayileşmiş şehir olan Gaziantep’in merkezinin dışında Nurdağı, Islahiye ve Nizip ilçelerinde OSB ler var. Islahiye ve Nizip Develiden daha küçük ama bakıyoruz Develide OSB yok.
 Develide OSB nin kurulması Develiyle Yahyalı arasında bir yerde kurulabilir. Veya Develiyle Dörtyol arasında bir yerde kurulabilir. Uygun bir yer bulunursa Bu Kayserinin gelişimini de hızlandırır. Artı Kayserinin taşralarının göç vermesini de durdurur. Bu bakımdan da önemli .
Bu mevzu sadece Develi Mevzusu değil Pınarbaşı’nda da OSB olmalı bir de Bünyan ile Sarıoğlan arasında uygun bir yerde bir  OSB daha olmalı.
 Organize Besi Bölgeleri konusuna gelince, Bakanlık biraz soğuk bakıyor. Sebebi de şu bir hastalık olduğu zaman çok hızlı bir şekilde yayıldığından dolayı. Bu tabi ki uzmanların karar vereceği bir şey. Benim bu konuda bir şey söylemem bununla alakalı doğru değil 
Ama Hayvancılıkla olmaz da Tarımla alakalı olabilir veya Tarıma dayalı Endüstrilerle alakalı olabilir. Turizmle de alakalı olabilir. Organize Turizm Bölgeleri vs kurulabilir. Bütün  bunların oturulup ciddi anlamda masaya yatırılması lazım.
Develiye gelecek olursak Yüksek Öğretimin Develide daha ön plana çıkması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü Develi insanı çok çalışkan Seyrani Kampüs alanına  Bir çok eğitim Blokları yapmışlar. Bir çok hayırsever bağışta bulunuyorlar Develinin yöneticileri ve ileri gelenleri  müstakil bir Üniversite olması için çaba sarf ediyorlar. Böyle olursa Kayserinin 5. Hatta Memduh Başkanın sözü ile Sağlık Bilimleri Üniversitesinin de Kayseri’de Tıp Fakültesi var Bu nedenle Kayserinin 6. Üniversitesi kurulabilir.
Taşralarda durumu zayıf olan ama okuyabilecek kapasiteye sahip olan özellikle kız çocukları ve gençlerin daha yakın yerlerde okuması açısından da memleketin el değmemiş değerlerinin elinden tutulması açısından da büyük bir kolaylık olur diye düşünüyorum.
Nezir Ötegen

YORUMLAR

  • 0 Yorum