İş insanı Kazım Yücel:"Doların 35 TL civarında olabileceği kanısındayım"

İş insanı Kazım Yücel:"Doların 35 TL civarında olabileceği kanısındayım"
09 Haziran 2023 - 16:21

İş insanı Kazım Yücel, piyasadaki son durumu Tv Metropol mikrofonlarına değerlendirdi. Dolardaki ve altındaki yaşanan yükselişin aratacağı kanaatinde olan iş insanı Kazım Yücel:” Biz bunu seçimden önce söylemiştik. Türkiye ekonomisinin çok iyi olmadığını, Türkiye ekonomisi aslında seçime yönelik bir baskı altındaydı. Bu süreç içerinde de böyle bir para akışı olduğunda da dolar 27- 28 liralardan 35 liralara çıkacaktır. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin ekonomik bir krizle boğuşacağını ben öngörüyorum. Dolarında yukarı doğru gideceğini şüphesiz ifade edebilirim. ” dedi. 
İş insanı Kazım Yücel:” Biz bunu seçimden önce söylemiştik. Türkiye ekonomisinin çok iyi olmadığını, Türkiye ekonomisi aslında seçime yönelik bir baskı altındaydı. Tahmin ediyorum beş altı aydır dolar aşağı yukarı 26  – 27 liraları veya buna bağlı olarak da akaryakıt 28- 29 liraları görmesi lazımdı ki bunlar zoraki seçime yönelik bunlar baskıyla aşağı çekildi, indirildi. “ şeklinde konuştu. 
Artışın seçim sonrasında yaşanmasına dikkati çeken İş insanı Kazım Yücel:” Bu baskı seçimde hissettirdi. Normalde bankalarda 21,5 Euro gözükürken piyasalarda 24 , 25 liraları görmüştü. Serbest piyasa diyor ki biz hükümetin ortaya koyduğu dolar paritesini veya dolar değerini biz görmüyoruz, Euro değerini görmüyoruz.  Nereden baksanız yüzde15- 20 liralık bir açık ara ile gidiyordu. Seçimin sonrasında hükümette artık bu baskıyı kaldırdı. Çünkü ; bu hükümetin ortaya koyduğu baskı, hükümetin 500  milyar dolar iç ve dış borcunda aşağı yukarı üç TL’yi baz aldığınızda nereden baksanız bir buçuk trilyon gibi bir iç ödemeye dönüştü ve seçimden sonra artık halka verilecek bir hesapta yok ve bugün ki dolar yukarı doğru gidişi bir müddet daha devam edecek. “ ifadelerini kullandı. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göreve getirdiği yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile ilgilide değerlendirmelerde bulunan İş insanı Kazım Yücel:”Mehmet Şimşek etkisi var. Tabii ki bu da İngilizlerin daha doğrusu yurt dışı bankalarının çok iyi kullandığı uluslararası bir kişi. Bundan medet umuyoruz. Ben umuyorum inşallah bu kısa sürede bir dengeye oturtulur. Yoksa iş insanları bu doların artışından, değer artışından son derece rahatsız. Maliyet hesabı yapamaz hale geldiler. Bu biraz daha yukarı doğru gidecek izlenimi var bende.” şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin süreç içerinde bir ekonomik kriz yaşabileceğini ifade eden iş insanı Kazım Yücel sözlerini şu şekilde sürdürdü:”Biz seçim öncesi söylemiştik. Dolar, Euro ve Akaryakıt baskı altında bu bilinç artık bu toplumda, bu ülkenin bekası ekonomi değil de sanki sınırlarda Yunanistan ile düşmanlık var gibi. Her seçim öncesi bir bakıyorsunuz ya Yunanistan’a giriyoruz ya da Yunanistan bize karşı silahlanıyor gibi algı var. Aslında bu cambaza bak hesabı. Biz oraya bakarken bu tarafta ekonominin dolardaki artışını görmezden geliyoruz. Doğru, bir hükümetsiniz hem yurt dışından gelecek tehlikelere askeri savunmanızı yapacaksınız veya iç piyasadaki ekonomik saldırıyı hesap edeceksiniz.  Bugün , bizim ülkemizde borsamıza dış yatırımcının girmediği ortamda, dış ülkelerin bize kredi vermez hale geldiği pozisyonda dolara hükümet seçim öncesinde elinden geldiğince baskı uyguladı ve doları normalde on dokuz buçuk yirmilerdeyken aslında serbest piyasadan almaya gittiğinizde 23 liraları 24 liraları görüyorsunuz. Bu ayan beyan yaşandı. Bu şu demekti, seçimden sonra doların yeri 24 liradan başlayacaktı. Bugün o yerden başladı.  Bu nereye kadar gider.Gördüğüm hiçbir şey yok. İHA ve SİHA’nın dışında ülkenin ürettiği veya bugün yurt dışına satabileceği daha doğrusu doğalgazımız dahi yok. Onun için bunlara ben bir topyekûn olarak bakıyorum. Bir Mehmet Şimşek’in yapabileceği bir durum değil. Hükümet politikası olmalı. Hukuku burada üstün kılmalı. Hukuku üstün kılınan bir ülkede yabancı yatırımcı gönül rahatlığıyla gelip ülkenize yatırım yapar.  Bu yatırımı da dolarla yapar. Bu ülkede üretim işsizliği çözer, ülkede üretilen bir ürünü yurt dışına satar ve döviz gelir. Böylesine bir kaynak bulmak yerine İngilizlerden para almaya giden bir hükümetin kurulduğunu görüyorum. Bu süreç içerinde de böyle bir para akışı olduğunda da dolar 27- 28 liralardan 35 liralara çıkacaktır. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin ekonomik bir krizle boğuşacağını ben öngörüyorum. Dolarında yukarı doğru gideceğini şüphesiz ifade edebilirim.  


YORUMLAR

  • 0 Yorum