Gıda israfının yüzde 42'si evlerde çöpe gidiyor

Araştırmalar; 783 milyon insanın 2022’de açlıkla karşı karşıya kaldığını ve israf edilen gıdanın %25’inin dünyadaki 795 milyon yetersiz beslenen insanı doyurabileceğini gösteriyor.

Gıda israfının yüzde 42'si evlerde çöpe gidiyor
26 Nisan 2024 - 14:45
Dünyada her yıl gerçekleşen gıda israfının %61’i, Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının ise %42’si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanıyor. Günümüzün en büyük küresel sorunlarından biri olan yemek israfına 8 yıldır dikkat çeken Compass Group, bu yıl da 24 Nisan’da “Yemek İsrafını Durdur” çağrısında bulunarak; tüm dünyayı gıda israfı mücadelesine katılmaya teşvik etti.

İsraf edilen gıdanın %25’i, yetersiz beslenen 795 milyon insanı doyurabilir

Yaklaşık 783 milyon insanın 2022’de açlıkla karşı karşıya kaldığını gösteren araştırmalar; israf edilen gıdanın sadece %25’inin dünyadaki 795 milyon yetersiz beslenen insanı doyurabileceğinin altını çiziyor. Dünyada her yıl 931 milyon gıda israf edilirken ülkemizde 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor ve bu her yıl 603 bin çöp kamyonunun taşıdığı miktarda çöpe karşılık geliyor.

Türkiye, kişi başına israfta dünya genelinde 3. sırada

Her yıl dünyada gerçekleşen gıda israfının %61’i, Türkiye’de gerçekleşen gıda israfının ise %42’si evlerde çöpe gidiyor. Dünya genelinde kişi başına en çok gıdanın israf edildiği 3. ülke olan Türkiye’de, her yıl evlerde kişi başı 93 kg gıda çöpe atılıyor, günde yaklaşık 4,9 milyon ekmek çöpe gidiyor.

Gıda israfı, tarımda kullanılan suyun dörtte birinin de israf olmasına yol açıyor. Gıdaların yenilebilir hale gelme aşamasına kadar tonlarca litre su kullanıldığı için çöpe atılan her gıda beraberinde su israfına da sebebiyet vermiş oluyor. Çöpe atılan her 1 kg etin yanında 15.500 litre, her 1 kg domatesin yanında ise 184 litre su da israf ediliyor.

Gıda israfı küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde %8 - 10'unu oluşturuyor, bu da yaklaşık Çin’in yüzölçümü kadar bir alana denk geliyor. Türkiye’de ise yıllık gıda israfı, ortalama 10 milyon aracın bir yılda oluşturduğu CO2 emisyonu ile aynı etkiye sahip.

Compass Group, her yıl Nisan ayında gıda israfına dikkat çekiyor

Dünyanın en büyük yiyecek içecek hizmetleri şirketlerinden olan Compass Group PLC, günümüzün en büyük küresel sorunlarından biri haline gelen yemek israfı konusuna sosyal sorumluluk bilinciyle yaklaşan değerli kurumlardan biri. Compass Group her yıl Nisan ayında, faaliyet gösterdiği 35 ülkede müşterilerini, çalışanlarını, tedarikçilerini ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek “Yemek İsrafını Durdur Günü” küresel mücadelesine liderlik ediyor.

Compass Group PLC, gıda enflasyonu sebebiyle yaşam maliyetlerinin sürekli yükseldiği bu dönemde gıda israfını azaltmak için harekete geçmenin her zamankinden daha çok önem taşıdığını belirtiyor. Önce kendi çalışanlarını eğiten, tedarikçilerini denetleyen ve israfı önleyen politikalarıyla sorumluluk alan bir çalışma kültürü oluşturan Compass Group, hizmet sağladığı müşterilerden son tüketiciye kadar temas sağladığı her topluluğa öncülük ederek israfın önüne geçecek adımlar atılması konusunda farkındalık oluşturmayı, yol göstermeyi ve birlikte olumlu değişimler sağlamayı hedefliyor.

Compass Group 2020 yılında, hizmet verdiği tesislerdeki gıda atığını 2030 yılına kadar %50 azaltacağının taahhüdünü veriyor ve bu hedefini gerçekleştirmek için atık teknolojisi yönetim sistemlerini kullanıyor. Önümüzdeki yıllarda ise “gıda atığı ölçüm teknolojisini” tüm dünyadaki tesislerinde yaygınlaştırmayı sürdürerek hizmet sunduğu müşterilerinin de gıda atıklarını azaltma konularındaki ilerlemeyi izlemelerini sağlayacak.

Sofra/Compass Group Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal konuyla ilgili şöyle konuştu;

"Compass Group olarak bu yıl sekizinci kez ‘Yemek İsrafını Durdur Günü’nü kutluyoruz. Dünya genelinde gıda israfını azaltma çabalarımızı ve bu konudaki çevresel ile sosyal faydaları vurgulamak amacıyla bir farkındalık kampanyasına öncülük ediyoruz. Dünya çapında yıllık olarak 5 milyarın üzerinde öğün hazırlarken, israfı önlemeye yönelik gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle işbirliği içinde, toplumda yiyecek israfının önlenmesi konusunda sürekli bilinçlendirme çalışmaları yürütüyoruz.

‘Yemek İsrafını Durdur Günü’ bizim için yalnızca tek bir günle sınırlı kalmayan, her gün toplumun tutum ve davranışlarını değiştirmeyi hedefleyen bir bilinçlendirme faaliyetidir. Geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlediğimiz Compass Group EME Culinary Cup'24 yarışması da bu bilinci pekiştiren etkinliklerden biriydi. Compass Group EME bölgesinden yetenekli şeflerin, yöneticilerin ve grup liderlerinin katıldığı bu yarışmanın her aşamasında sürdürülebilirliği teşvik etmeyi ve Net Sıfır taahhüdümüzü öne çıkarmayı hedefledik.

Gıda israfı konusunda çözüm tek taraflı değildir; eğitim, kampanyalar, menü planlaması, etkili satın alma, sistematik depolama, yenilikçi tarifler ve atık yönetimi teknolojileri ile israfı minimize ediyoruz. Compass Group olarak, ölçeğimizi ve etkimizi kullanarak değişimi iyiye doğru yönlendiriyoruz. Gıda atıklarının azaltılması, sürdürülebilirlik stratejimizde merkezi bir role sahip olup, operasyonlarımızı daha verimli kılarak maliyetleri kontrol altına almamıza ve enflasyonla mücadelemize yardımcı oluyor.

2023 yılında Türkiye genelinde hizmet verdiğimiz noktalarda gıda atığı takip sisteminin benimsenmesini hedefledik ve bu sistemleri başarıyla uygulayarak hedefimizi aştık. 2030 yılına kadar gıda atığını %50 azaltma taahhüdümüz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Değişimin ancak kolektif bir çaba ile mümkün olabileceğini bilerek, herkesin bu konuda bilgili olmasını ve harekete geçmesini sağlamak amacıyla farkındalık çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Kaynaklar:

Birleşmiş Milletler 2021 Gıda İsraf Endeksi Raporu

TÜİK 2020 Ulusal Envanter Raporu

TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı – Gıda Bankacılığı Çalıştayı 2021

The State of Food Security and Nutrition in the World 2023

SOFRA/ COMPASS GROUP TÜRKİYE Hakkında: 1987’de kurulan Sofra/Compass Group Türkiye, dünyanın lider yiyecek ve destek hizmetleri firması olan Compass Group PLC bünyesindedir. Türkiye’de, EUREST, OBASAN ve TURKAŞ markasıyla iş merkezlerine, fabrikalara, eğitim kurumlarına ve sağlık kurumlarına toplu yemek hizmeti veren Sofra/Compass Group Türkiye, EUREST SERVICES markası ile tesis işletim ve bakım onarımı, temizlik, iç taşıma ve depolama, idari ve ofis destek, açık alan ve çevre bakım gibi destek hizmetleri, EUROSERVE GÜVENLİK markası ile de koruma ve güvenlik hizmetlerini, Türkiye’nin her noktasında 81 ilde, 30 bin çalışanıyla, 4 bine yakın farklı lokasyonda hizmet sunmaktadır. Toplu yemek hizmeti verdiği kuruluşların kendi tesislerinde kurduğu mutfaklarında ve Türkiye genelinde 4 merkezi yemek üretim tesislerinde günde toplam 1,3 milyon öğün yemek üretimi gerçekleştirmektedir.

Compass Group Hakkında: Compass Group PLC, 35 ülkede milyonlarca kişiye yemek servisi yapan ve dünya çapında 550.000'den fazla kişiyi istihdam eden ve onlarla ilişki kuran, dünyanın önde gelen bir gıda ve destek hizmetleri şirketidir. Şirket, yerleşik bir marka portföyü ile İş Merkezleri ve Endüstri Tesisleri, Sağlık ve Eğitim Kurumları, Spor, Eğlence ve Savunma Sanayi sektörlerinde gıda ve bir dizi destek hizmetleri sağlama konusunda uzmanlaşmıştır.

Yemek İsrafını Durdur Günü Hakkında: Compass Group ABD tarafından 2017 yılında başlatılan Yemek İsrafını Durdur Günü, gıda israfıyla mücadelede Uluslararası Eylem Günüdür. 2024’ün küresel hareketini 24 Nisan olarak duyuran Compass Group, yıl boyu sürdüreceği faaliyetlerle dünya çapındaki çalışanları, tedarikçileri, müşterileri ve tüketicileri ile birlikte kritik gıda atığı sorunu etrafında farkındalık yaratmak ve değişime ilham vermek için birlikte çalışacak.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum