Edirne Balkan Şehitliği'ndeki Develili Şehit Yusuf Oğlu Mehmet'in mezar taşı

Edirne Balkan Şehitliği'ndeki Develili Şehit Yusuf Oğlu Mehmet'in mezar taşı
16 Ağustos 2023 - 18:17

Edirne Balkan Şehitliği’ndeki Develili Şehit Yusuf Oğlu Mehmet’in mezar taşı
“DEVELİLİM” ve 110 yıl önceki  mesajı

10 Haziran 1913 tarihinde şehit olan Develili Şehit Yusuf Oğlu Mehmet’in cebinden çıkan ve Tunca kenarındaki Balkan Harbi Şehitliğ’indeki  mezar taşına yazılan şiir:

“Yurt için verdik Aziz canımızı
Zaman düştükçe alın intikamımızı
Kalbinizden silmeyin Düşman Mezalimini
Bizden esirgemeyin Mübarek Fatihanızı”

EDİRNE BALKAN ŞEHİTLİĞİ, 
 (1912-13) Balkan Savaşı’nda Osmanlı Devleti, ayaklanan Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ devletlerine karşı savaşa girdi. Bu savaşta düşman işgaline karşılık 300 bin vatan evladı şehit  düştü.
Düşman Çatalca’ya kadar ilerlerken, ülkenin her yerinden gelen askerler onları durdurmak için savaşmaya başladı. Develi’den de askerlerimiz Balkan savaşlarına katıldı. İşte Onlardan biri de Develili Şehit Yusuf Oğlu Mehmet’tir.
Bulgarlara esir düşen ve Edirne Sarayiçi'nde aç susuz bırakılan esirler ağaç kabukları yiyerek hayatta kalmaya çalışmış ancak kolera, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı başlangıçta hiç bir önlem alınmadığından, esirlerimiz ölmeye başlamış.
 Günlerce aç bırakıldıktan sonra komutanlarıyla işkenceye maruz bırakılmış, daha sonra Meriç nehrinde ateşe ve su kuyularına atılarak feci şekilde öldürülmüşler.  Şehitlerin cesetleri bile meydanda olduğu gibi bırakılmış, hastalıklar insanlara bulaşmaya devam etmiş ve resmen bir kıyım yaşanmış. 
Ölüme mahkum edilen 20 bin asker –sivil  şehidin aziz hâtıralarını yaşatmak amacıyla Edirne Sarayiçi'nde Şehitlik yaptırılmış ve 14 Ocak 1994 tarihinde halkın ziyaretine açılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen şehitlikte Develili şehitlerle beraber Türkiye'nin her köşesinden isimler bulunmaktadır.  

Şehitliğin düzenlenmesinde ve bu yazının sizlere ulaşmasında katkılarından dolayı: Prof. Dr. Abdülhamit Tüfekçioğlu, Albay Vahdettin Kahraman, dönemin Belediye Başkanı Recep Özkan ve Mesut Özbek beylere teşekkür ediyoruz.

Derleyen Nezir Ötegen  


YORUMLAR

  • 0 Yorum