Develinin 63 Yılönce Başlayan İl Olma Sevdası"Bu Sevda Bitmez"

Develinin 63 Yılönce Başlayan İl Olma Sevdası"Bu Sevda Bitmez"
16 Haziran 2023 - 12:26

 “DEVELİ İL OLMAYA LAYIK BİR İLÇEMİZDİR. DEVELİLERE MÜJDELEYEBİLİRSİNİZ, DEVELİ’Yİ 18. SIRAYA KOYDUM”  (BAŞBAKAN ADNAN MENDERES)

“ERCİYES VİLAYETİ” DEVELİ 
7 Mayıs 1960 tarihinde yılında Develi’nin ileri gelenleri Ankara’ya ihtilal öncesi bir heyetle Başbakan Merhum Adnan Menderes’in huzuruna İl olma taleplerini iletmek için çıktı. Bu ziyarette Merhum Adnan Menderes: “Develi il olmaya layık bir ilçemizdir. Develilere müjdeleyebilirsiniz, Develi’yi 18. Sıraya koydum. Diyerek  Erciyes vilayeti olacak, il olacak sözünü vermişti. Ancak 20 gün sonra İhtilal oldu.

1960  yılında Belediye Başkanı Mehmet Gönenç zamanında Develinin İl olmasına katkısı bilinen Meclis Başkanı Refik Koraltan Develiyi ziyaret etti Aşağı everekten Cumhuriyet Meydanına kadar yollarına  halılar serildi. Daha sonra da Mecliste ziyaret ederek İl olma talebi bir kez daha iletildi. 

86 NCI VİLAYET DEVELİ
1991 seçimlerinde Süleyman Demirel tarafından Kayseri Meydanında  il sözünü aldı
il plakası 86 ncı Vilayet Develi olarak ilan edildi.

DEVELİ VİLAYETİ
1993 yılında Ertuğrul Gönenç CHP  Belediye Başkanı iken DYP Genel Başkanı ve Başbakan Tansu Çilleri DYP Genel Merkezinde develinin il olma talebi iletmek üzere Develi Halkı tek yürek olarak ve Develi Vilayeti yazılarıyla Otobüslerle Ankara’ya gidildi.

2.12.1997 tarihinde Fazilet Partisi Kayseri Milletvekili Salih Kapusuz tarafından Develi'nin İl Olması Hakkında Kanun Teklifi verildi.

2002 yılında Meclis'te 60'a yakın ilçenin il olması için verilen teklif görüşülmeyi beklerken, 148 ilçe il olmak için sıraya girdi.

2010 Yılında İl Olma Sevdası Yeniden Ateşlendi
24.12.2010 - İl olma hayaliyle kulis yapan 34 ilçe arasında Develi  10 nuncu sırada yerini aldı.

2016 yılında Develi ilçesinin il olması için kanun teklifi verildi
13.7.2016 CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Develi ilçesinin il olması için kanun teklifi verdi. 

26-06-2022 tarihinde  Adalet Ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz'ün yaptığı açıklamayla birlikte, Türkiye’deki il sayısının 100’e çıkarılacağını duyurulması üzerine Develi İl Oluyor,  DEVELİ MURADINA ERİYOR: Hükümet tarafından alınacak bir kararla birlikte Türkiye'de il sayısı artacak. Kayseri'nin Develi ilçesi yıllardır beklediği müjdeli haberi alıyor.. Türkiye genelinde bazı illerde yer alan ilçeler artık yeni kimliklerine katılacak. Kayseri'den bu listeye giren ilçe ise Develi oldu. Diye yazıldı.

15 Haziran 2023 tarihinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında  "Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür. dedi. Ancak " Düzenlemenin Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerden önce yasalaşması beklenmiyor. 

*İl olmak için ilçelerin gelişmişlik dereceleri yanısıra o ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması öneriliyor.
İl statüsüne yükselmek, genellikle ekonomik gelişimi teşvik eder ve yatırımları çeker.. İl olmak, altyapı gelişimi için fırsatlar sunar. İller genellikle daha fazla kaynağa sahiptir ve bu kaynaklar altyapı projelerine yönlendirilebilir. Yolların genişletilmesi, ulaşım ağlarının iyileştirilmesi, su ve kanalizasyon sistemlerinin modernizasyonu gibi altyapı projeleri, ilçenin il statüsüyle birlikte gerçekleşebilir

2024 de İl yapılması planlanan İlçeler arasında Develi olarak yer alabilir miyiz hiç belli olmaz ama Umutsuz da olmamalıyız. Neden olmasın
Kim bilir belki de Adnan Menderes’in verdiği sözü yerine getirmek isteyenler olabilir.
Umarız ki Develi İlçemizin yıllar süren bu haklı talebinin gerçekleşmesi  Cumhur ittifakına ve dolayısıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a nasip olur.
Saygılarımla arz ederim
Derleyen Nezir Ötegen  


YORUMLAR

  • 0 Yorum