Develideki Tarihi Hüseyinli Camisi İçin Akademik Araştırma Çalışmaları Başlatıldı

Develideki Tarihi Hüseyinli Camisi İçin Akademik Araştırma Çalışmaları Başlatıldı
10 Eylül 2023 - 20:30
DEVELİDEKİ TARİHİ HÜSEYİNLİ CAMİSİ İÇİN AKADEMİK ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

Develi Kaymakamlığı gözetiminde Develi Müftülüğü, Develi Belediyesi ile Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi  ortaklaşa Develi İlçesi Hüseyinli Köyündeki Osmanlının son  Dönemine ait  Tarihi cami ile ilgili olarak araştırma ve inceleme çalışması başlatıldı.

8 Eylül 2023 Cuma günü başlatılan çalışmalara; Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlilerinden  Doç .Dr. Aslı Sağıoğlu Arslan, Develi Belediyesi Kültür Müdürü Ali Orhan,  Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim görevlisi Dr.İsrafil Mutlu, Yüksek Lisans Öğrencisi Nuri Emirimam, Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Bağbaşı, Araştırmacı-Yazar Nezir Ötegen, Köy Muhtarı Özden Adıktı katıldı. 

Alan çalışması ile ilgili açıklama yapan Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Aslı Sağıoğlu Arslan; Hüseyinli köyündeki Osmanlı dönemine ait tarihi  eski Camisi İç Anadolu bölgesinde  geç Osmanlı dönemi kalem işi bezemeli Cami geleneğini sürdüren dikkat çekici örneklerdendir. 
  Kalem işi, kuru sıva ya da altı üzerine fırça ile yapılan renkli bezeme işidir Anadolu Selçuklu dönemine Geldiğinde daha çok duvar üzerine değil de ahşap Direkli camiler ve ağaç üzerine kalem işi bezemeler karşımıza çıkmaktadır. Hüseyinli Köyü eski camisi  daha önceden çalıştığımız Yozgat-Tekkeyenicesi Köyü eski Camisindeki  kalem İşi Bezemeleri ile örtüşmektedir. Muhtemelen aynı nakkaş ve ekibi tarafından işlemeler yapılmış olabilir.
Osmanlı Devleti zamanında birçok sanat eserlerinde kullanılan mızraklı Gökbayrak ve cami duvarlarında, turkuaz renk ağırlıklı, çini tekniği ile yapılan bezemeler, Geç Osmanlı dönemi kalem işi bezemeli Cami geleneğini sürdüren dikkat çekici örneklerden biridir.

Ayrıca ; Hüseyinli Köyündeki tarihi cami içerisinde Osmanlı döneminde seferlerde kullanılan  Tarihi Fetih sancaklardan birisi bulunmakta olup; Sancak üç  parçalı ve tek yönlü dokuma üzerine işlemeli şekilde olup yaklaşık 140X200 cm ebadındadır.
Birinci  kısımda yeşil zemin üzerine Besmele-i Şerif
İkinci kısımda kırmızı üzerine Kelime-i Tevhid,
Üçüncü kısımda ise  yeşil zemin üzerine,  Osmanlı Döneminde Fetih sancaklarında kullanılan  ve  “Fetih" geleneğinde fethin sembolü olarak okunan Saff Suresinden “Nasrun minallahi ve fethun karîb ve beşşiril mü’minîne (yâ Muhammed), Mealen; (Allah'tan yardım, zafer ve yakın bir zamanda fetih gerçekleşecektir; müminlere müjdele..)ayeti yazılıdır.
Sancağın dört köşesinde ise beyaz renkte Türk Bayrağı  bulunmaktadır. Bu tarihi camimiz ile  ilgili  akademik çalışmaları başlatıyoruz dedi.
Nezir Ötegen 08.09.2023 Develi 

YORUMLAR

  • 0 Yorum