Develi Çataloluk Köyündeki Alperen Mezarları Ve 700 Yıllık Anıt Ağaç İle İlgili Bildiri Yayınlandı

Develi Çataloluk Köyündeki Alperen Mezarları Ve 700 Yıllık Anıt Ağaç İle İlgili Bildiri Yayınlandı
12 Ocak 2023 - 14:31


ULUSLARARASI ORTAÇAĞ VE TÜRK DÖNEMİ KAZILARI VE SANAT TARİHİ ARAŞTIRMALARI ismi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi  Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve
 Araştırma Merkezi tarafından 
Aralık, 2022 de birinci bildiri olarak Çataloluk Alperen mezarları yüzey Araştırmaları yayınlandı.

Erciyes Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümünden Doç. Dr. Aslı SAĞIROĞLU ARSLAN imzası ile 
DEVELİ ÇATALOLUK KÖYÜ MEZARLIĞI ve MEZAR TAŞLARINA DAİR 2021YILI YÜZEY ARAŞTIRMASI BULGULARI adı altında yayınlanan Bildiri özetle şu şekildedir.

"Mezarlar ve mezar taşları, toplumların; tapu niteliği taşıyan, varlıklarını kanıtlayan, taşınabilir kültür varlıklarının başında gelmektedir. . 

Türklerin Orta Asya kültüründeki inanç ve geleneklerinin, Kayseri İli Develi İlçesi’ndeki Çataloluk Köyü Mezarlığı’nda bulunan Türkmen aşiretlerine ait mezar ve mezar taşlarında, bu kültürü devam ettirdikleri, anlaşılmaktadır.

 Çataloluk mezarlığındaki 
 en dikkat çekici mezarlar, Orta Asya geleneğini devam ettiren; menhir formundaki mezarlardır. Bu mezar taşlarının üstünde özellikle Salur, Baysungur gibi Türkmen aşiretlerine ait kazıma tekniği ile işlenmiş damgalar bulunmaktadır.

 Mezar taşları 700 yıllık olduğu bilinen, tescili yapılan Karaağacın etrafında yer almaktadır. Bu ağacın gövdesinde de iki adetmezar taşı bulunmaktadır.

Bu bildirinin amacı; bu kültür varlıkları örneklerinden Anadolu’daki ilginç bir grubunun belgelenmesi ve Türk sanat tarihi camiasına tanıtılmasıdır. 

Kayseri’nin Develi İlçesi’nde Çataloluk Köyü mezarlığında yer alan Türk Dönemine ait mezar ve mezar taşları örnekleri bu bildirininkonusunu oluşturmaktadır.

700 YILLIK ANIT AĞAÇ 
 Anıt Ağaç
Kayseri Tabiat Varlıkları Koruma kurulunun 24.02.2021 tarihli 467sayılı yazısı ile tescillenen anıt ağacın (Karakavak-Populüs Nigra)yaklaşık 700 yıllık bir yaşa sahip olduğu incelemelerle tespit edildi. Bu anıt ağaç Kayseri ve çevresinde en eski ağaç olarak dakayda geçmiştir. Ayrıca ağacın gövdesinde güneydoğu cephesinde 2 adet Osmanlı Dönemi öncesine ait mezar taşının varlığı da anıt ağacı diğer anıt ağaçlardan farklı bir yere taşımaktadır. 

Anıt ağacın yaklaşık çapı 12m. kadardır. Ağaç bugün halen bahar aylarında yeşilliğini korumaktadır.

Ancak yıldırım çarpmasından dolayı güney cephesinde bulunan bazıdallarında kuruma ve hasarlar mevcuttur. Bu nedenle profesyonelşekilde anıt ağacın müdahaleye ihtiyaç duyduğunu görmekteyiz."

Derleyen Nezir Ötegen 12.1.2023 

YORUMLAR

  • 0 Yorum