Develi-Çadıryeri "Gezbeli Halayı" Tescil Aşamasında

Develi-Çadıryeri "Gezbeli Halayı" Tescil Aşamasında
31 Mayıs 2023 - 11:18


Kayseri Kültür Turizm İl Müdürlüğü somut olmayan kültürel miras kurul toplantısı, 30 Mayıs 2023 Salı günü yapıldı.
Toplantıda; Kayseri’deki Somut olmayan Kültürel Miras unsurlarının Ulusal Envantere kaydedilmesi uygun olan unsurların birer birer araştırılarak kayıt altına alınması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması hususunda çalışmalara devam edildi.
 
Bu kapsamda başlatılan saha araştırmaları neticesinde “Gezbeli Halayı”nın da Kültür ve Turizm Bakanlığı Kayseri ili Somut olmayan Kültürel Miras komisyonu tarafından Somut olmayan Kültürel Miras olarak onaylanması çalışmalarına başlandı.

GEZBELİ HALAYI
Gezbeli Halayı, her yıl Temmuz ya da Ağustos aylarında düzenlenen Çadıryeri-Gezbeli- Şenliğinde, Yöresel etkinliklerde, etkinlik alanında bulunan herkesin katılımıyla halkalar halinde halay tutuluyor.
Her halay halkası 100- 200-300 kişiden oluşuyor. Halay başı ilk halkada bulunur ve elinde renkli bir bez ya da mendil bulunur.
Davulcunun çaldığı halay havasına zurnacı da eşlik ederek halay başlar. Halayın başladığını gören ve alanda bulunan herkes sırayla halaya dahil olur.
Halay, bazan bir saat sürdüğü de olur. Halay davulcunun tokmağını üç sefer ard arda davuluna vurması ile sona erer. Böylece etkinlik de sona erer.

Kaynak Kişi: Ali Boztepe -Develi Çadıryeri (gezbeli) Köyü Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Kalkındırma ve Kültür Derneği Başkanı


 
Derleyen Nezir Ötegen  31 Mayıs 2023 


YORUMLAR

  • 0 Yorum