Develi Bölgesinde Şeker Pancarı Tarımından 326 Milyon Gelir

Develi Bölgesinde Şeker Pancarı Tarımından 326 Milyon Gelir
30 Ocak 2023 - 12:17
DEVELİ BÖLGESİNDE ŞEKER PANCARI TARIMINDAN 326 MİLYON  GELİR 

Develi’de Şeker pancarı ekimine pancar ekicileri yoğun ilgi gösteriyorlar. Ekonomik olarak da en yüksek katkıyı sağlamaya devam ediyorlar.

Kayseri Şeker tarafından 2021-2022  Kampanya döneminde Develi Bölgesine bağlı  Tomarza, Yahyali ve Develi de 24 Köy'de  34 bin dekar alanda 647 pancar ekicisi yaklaşık 220 bin ton Şeker pancarı üretimi yaptı.
  Develi Bölgesine bağlı olarak münavebeli sekilde ekim yapan Pancar çiftçileri 2021-2022 kampanya dönemi toplam pancar bedeli olarak 326 milyon TL hak kazandılar.
Pancar bedellerinin yarısına tekabül eden 160 milyon TL yi  ayni-nakdi avans  ve temlik olarak onceden almış bulunmaktalar.
 kalan 166 milyon ise 30 Ocak 2023 pazartesi günü çiftçilerin banka hesaplarina aktarıldı.
Develide Pancar Parası dağıtım töreni esnasında bir de Müftü Emin Patan tarafindan kar ve yağmur duası yapıldı.

Törene Kaymakam Mehmet Tunç, Develi  Belediye Başkanı Mehmet Cabbar,  Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikasi Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Dede, Müftü Emin Patan,  İlçe STK Temsilcileri ve Çiftçiler katıldılar.

    Develide sulu ve susuz tarım alanlarında çerezlik kabak çekirdeği, slajlık mısır, danelik mısır, patates, yonca, yem bitkileri gibi alternatif ekim bakımından gelişen çeşitliliğe rağmen şeker pancarı tercih edilen ürünler arasında öncü olmaya devam ediyor.
    Üreticilerin Şeker pancarı tarımına yönelmelerinde; Kayseri Şeker’in Şeker Pancarına en yüksek fiyatı erken zaman da açıklaması, toprak analiz çalışmaları ve uygun gübre temini, ekim, çapa, sulama ve söküm avansları , tohum, ilaçlı mücadele, mazot desteklemeleri, gelişen teknolojinin  yakından takip edilerek kooperatif ve tarım marketler aracılığı ile çiftçilerin hizmetine sunulması, münavebe yıllarında bölgesel olarak ekimi yapılan tahıllarda sözleşmeli ekimler yaptırılması, 3 bölgedeki 80 bin tonluk Lisanslı depoların faaliyete geçmek suretiyle çiftçilerin şeker pancarı dışında ürettikleri hububat ürünlerinin gerçek değerini bulması, bölgedeki yeni hizmete giren  sulama sistemlerinin etkin kullanımı, sektöründe uyguladığı örnek ve doğru politikaları sayesinde pancar tarımına ilginin her geçen gün arttığı görülmektedir.

Nezir Ötegen 

YORUMLAR

  • 0 Yorum