Develi-Arjantin-İngiltere Hattında Develili Bir Beyefendi          

23 Ocak 2024 - 11:34
Develi-Arjantin-İngiltere Hattında Develili Bir Beyefendi               
MEHMET CELAYİR-1 1884-1968

Mehmet Celayir çocuklarına her zaman biz Sultan Ahmet Celayir’in torunlarıyız bunu asla unutmayın dermiş.

 Soyadı kanunu çıktığında Develi Kaymakamı sizin soyadınız zaten var deyince Celayir soyadını almış.

1910 yılı Mayıs ayında başlayan Arnavutluk isyanını bastıran Osmanlı ordusunda görev alan Develili Mehmet Celayir Rüştiye mektebi mezunu olduğu için erken terhis edilmiş.

 Develi’de bağ bahçe haricinde yapılacak bir iş bulamayınca o yıllarda da Develiden Arjantin, İngiltere ve Amerikaya çalışmaya gidenler olduğu için Celayir Mehmet de yurt dışına gitmeye karar vermiş.

 Develi’den Türkler ve Ermenilerden oluşan bir grup olarak önce İngiltere’ye gitmişler. Oradan Amerika’ya geçmeyi düşünmüşler. Ancak Mehmet Celayir: “Orada Ellies adası diye bir yer var bütün göçmenleri oradan kabul ediyorlarmış. Benim yüzümde bir yara izi var ondan dolayı kabul etmezler. Bu nedenle ben Arjantin’e gitmeye karar verdim” deyince gruptaki diğer arkadaşları da rotayı Arjantin’e çevirmişler.

    Arjantin’e girişleri rahat olmuş ama aralarında bulunan Develi’li Ermeniler, Nüfus kayıt belgelerinde yahutta Pasaportlarında yazan Ermenistan ibaresi nedeniyle kabul edilmemişler. 

Arjantin gümrük memurları Osmanlı Devletinin vatandaşlarını kabul ediyoruz ama Ermenistan diye bir devleti bilmiyoruz demişler. 

Bunun üzerine Ermeniler Mehmet Celayir’e gelerek bizi buraya almıyorlar diyerek yardımını istemişler. Mehmet Celayir de gümrük memurlarına bu kişiler bizim gibi Osmanlı vatandaşıdır diyerek Arjantin’e girmelerini sağlamış.

DEVAM EDECEK.....

Kaynak kişi: Mehmet Celayir Torunu M. İrfan Celayir- İstanbul

Derleyen Nezir Ötegen  

YORUMLAR

  • 0 Yorum