Deprem uzmanı o fay hattı için uyardı

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Bursa'da 95 kilometrelik fay hattının bulunmasının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Ersoy, beklenen Marmara depremi için "100 yıl beklemeyecek" diyerek uyardı.

Deprem uzmanı o fay hattı için uyardı
19 Mart 2024 - 08:38
Türkiye'nin önemli deprem uzmanlarından Prof. Dr. Şükrü Ersoy katıldığı bir canlı yayında, ülkedeki deprem tehlikesinin çoğunlukla Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklandığını belirtti. Bu fay hattı, Bingöl Karlıova'dan başlayarak İzmit Körfezi, Marmara Denizi'nin kuzeyi ve Saroz Körfezi'ne kadar uzanan 1500 kilometrelik bir alana yayıldığını belirten Ersoy, özellikle İstanbul ve çevresinin deprem riski hakkında konuşulurken, Bolu'dan itibaren fayın dallandığını ve güneye doğru uzanan kollarının olduğunu vurguladı.

Gemlik Körfezi, Kapıdağ Yarımadası ve Çanakkale'ye kadar uzanan bu kolların yanı sıra, bölgedeki göllerin çevresinde de birçok fay hattının varlığına dikkat çeken Ersoy, geçmişte güney kolda meydana gelen önemli depremlere işaret etti.

Ersoy, son dönemde yapılan çalışmalar sonucu Bursa'nın Yenişehir ile Kayapa bölgeleri arasında 95 kilometre uzunluğunda yeni bir fay hattının tespit edildiğini açıklarken, "Mesela 1953’te Yenice Gönen depremi vardı 7,2, hemen yanında Manyas Depremi vardı, biraz daha doğuda Sakarya’da 1967’de deprem oldu. Bu bize gösteriyor ki; biz kuzeyi konuşuyoruz ama güney kolda yani Çanakkale’nin Bursa’nın şu kısımdaki yaşayan ya da yerleşim alanlarındaki tüm yerlerin önemli bir deprem riski daha var." dedi.
Dünya genelinde cinayet oranının en yüksek ülkelerden biri olan Haiti'de çeteler arasındaki çatışmalar bu istatistiği artırmaya devam ediyor. Yerel basında çıkan haberlere göre, son olarak başkent Port-au-Prince'in güneyindeki Petionville Mahallesi'nde iki çete arasında çıkan çatışmada her iki taraftan toplam 10 çete üyesi yaşamını yitirdi.

Haiti Polis Sözcülüğü'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin olayla bir ilgisinin bulunmadığı bildirildi. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, ülkede çetelerin yol açtığı şiddet nedeniyle sadece 8-14 Mart tarihleri arasında, 16 bin 947 kişi başkentteki evlerini terk etmek zorunda kaldı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum