Atatürk'ün Islak İmzalı İstiklal Beratı Kayseri'de Görücüye Çıktı 

Atatürk'ün Islak İmzalı İstiklal Beratı Kayseri'de Görücüye Çıktı 
10 Kasım 2023 - 13:24

Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 85’inci yıl dönümünde düzenlenen sergiye yoğun ilgi.

Atatürk’e ait kişisel eşyalar yer aldı.

100 eserin yer aldığı sergide Atatürk’ün kullanmış olduğa kahve fincanı, tespih, bıçak, kişisel eşyaları ıslak imzalı istiklal beratı ve birçok nadide eser yer aldı.

Serginin açılışında konuşan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu:”Öncelikle Gökalp hocamı tebrik ediyorum. Özellikle Cumhuriyet’imizin 100. Yılında çok anlamlı bir sergiyi bugün bizlerle paylaşıyor. Bugünde 10 Kasım Atatürk’ün vefat yıldönümü dolayısıyla 100 tane Atatürk ile ilgili eserin burada sergilenmesi çok anlamlı manidar dolayısıyla kendisine çok teşekkür ediyoruz.  “ dedi.

Koleksiyoner Prof. Dr. Gökalp Öner sergi hakkında yaptığı açıklamada:” Cumhuriyet’in 100 yılını geçiriyoruz şu anda ve 10 Kasım bizim ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün rahmetle, minnetle, özlemle andığımız çok özel bir gün. Bugünde ben müze koleksiyoneri olduğum için o döneme ait birbirinden kıymetli 100 eseri Kayseri Müzesi’nde sergilemek istedik. Atatürk’ün mücadeleci ruhunu özellikle vurguluyoruz. O dönem o zor şartlarda kendisini çok iyi yetiştirmiş bir subay Osmanlı döneminde o dönem hiç savaş kaybetmemiş Osmanlı subayı bu tecrübesi ile de kurtuluş savaşında bize önder oluyor. Daha sonrada Türkiye Cumhuriyeti’ni kuruyor. Atatürk’ün ıslak imzalı istiklal berat var. Atatürk dönemine ait Atatürk’ün bizzat ressamı olan Victor Krausz’un Gaziantep gezisi var. Atatürk’ün özel ressamlarının resimlerini de burada görebiliyorsunuz. Atatürk’ün madalyaları var. Atatürk Osmanlı döneminde 23 tane madalya alıyor.  Kayseri’de Atatürk’ü anmak Atatürk’ü hatırlatmak bizde devam edeceğiz çünkü Atatürk hayatımızda çok önemli birisi” şeklinde konuştu.  

VATANDAŞLAR SERGİYE YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Sergiyi gezen bir vatandaş durgularını şöyle dile getirdi:”  Her biri tarihi bir değer, hocamızı tebrik ediyoruz. Böyle güzel bir koleksiyonu böyle anlamlı bir günde hem 100 yıl hem Atatürk’ün ölümünün 85’inci yılında açtığı için bizlerle paylaştığı için hocamı tebrik ediyorum. Guru duydum hepsi çok anlamlı eserler. Kurtuluş savaşının nasıl kazanıldığını biliyoruz. Beraber okuyoruz. Çocuklarımıza öğretmeye çalışıyoruz. Bu vatanın ne kadar zor elde edildiğini biliyoruz. Bütün eserler cumhuriyetin kuruluşunun ne kadar zor olduğunu vatanın ne kadar zor kazanıldığını her eser çok ayrı değerli.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum