7 Çeşit Çilek Fidesi ile Sektöre Hizmet Ediyor

7 Çeşit Çilek Fidesi ile Sektöre Hizmet Ediyor
27 Kasım 2023 - 18:31
ETİYOPYALI ÇİLEK ÜRETİCİLERİ DEVELİDE 
 
ÇİLTAR - ÇİLEK FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMA ŞİRKETİ 
2 SI YENİ OLMAK ÜZERE 7 ÇEŞİT ÇİLEK FİDESİ İLE SEKTÖRE HIZMET EDİYOR
 
Çilek Fide yetiştiriciliği sektöründe yaklaşık 40 yıllık deneyim ve birikimleri ile hizmet vermekte olan ÇİLTAR, İkisi yeni olmak üzere 7 fide çeşidi ile sektöre Develideki açık çilek fide tarlaları yanında çilek seralari ile de hizmet vermeye devam ediyor.
 
1985 yılında çilek fidesi üretimine başlayan firma
1994 yılından bu yana çilek fidesi üretimini, daha sağlıklı olması için Develi İlçemizde Erciyes Dağı eteklerinde pomza ağırlıklı tarlalarda üretim yapmaya devam etmektedir.
 
Global çilek piyasasında tercih edilen en iyi ve yeni çeşitleri Amerika ve Avrupa’daki çilek üreticileri ile aynı zamanda Türkiye’deki çilek üreticilerine ulaştırabilmek amacında olan ÇİLTAR, 2004 yılında California Üniversitesinin Lisansörü olan ve merkezi İspanya’da bulunan Eurosemillas firması ile patent antlaşması yapmış ve Eurosemillas firmasının alt lisansörü olmuştur.
 
ÇİLTAR’ın Kayseri ilinin Develi ilçesinde ürettiği çilek fideleri, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Kayseri Tarım İl Müdürlüğü tarafından denetlenmekte olup, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından sertifikalandırılmaktadır.
 
ÇİLTAR, uzun yıllardır yaptığı çilek fidesi üretimi ile çiftçilere her dönemde olduğu gibi sağlıklı, kaliteli ve yüksek verimli çilek çeşitleri ile hizmet vermenin yanı sıra birçok ülkeye de yetiştirdiği çilek fidelerini ihraç etmektedir.
 
Çilek Fide Çeşitleri 
1-Albion Çilek Fidesi
 Türkiye genelinde özellikle serin bölgelerde kendini kanıtlamış, yüksek adaptasyon yeteneği ve hastalık dayanıklılığı ile öne çıkan bir çeşittir. Meyve büyüklüğü sezon boyunca aynıdır. 
 
2 Monterey çilek fidesi, fazla çiçeklenir, dik ve büyük bir bitki yapısına sahiptir, meyvesi daha büyüktür. Seçkin bir aroması vardır. Asit derecesinin düşük olmasından dolayı çok tatlıdır ve iri meyveleri sayesinde tüketiciler tarafından beğenilmektedir.
 
3-Portola çilek fidesi, güçlü çiçeklenmesinden dolayı bahar ve yaz dikimine de çok iyi uyum sağlar. Güçlü bir bitki yapısına sahiptir.
 
 4-San Andreas çilek fidesi, 
 meyveleri muhteşem görüntüye sahip olmasının yanı sıra iri, yola dayanımı iyi ve çok güzel bir aromaya sahiptir.
 
5-(Yeni)Cabrillo çilek fidesi, çeşidi iyi verime sahiptir ve büyük, düzgün çilekler üretir.
 
 6- (Yeni)Petaluma çilek fidesi, kısa gün çeşididir, yani meyvesinin çoğunu ilkbahar ve sonbaharın daha kısa günlerinde üretir.
 
7- BEYAZ ÇİLEK
Çilek, deyince aklımıza her zaman sulu kırmızı çilekler gelir fakat bu çeşidin çilekleri beyazdır. Ülkemizde çok yeni olan beyaz çilek aslında yurtdışında uzun bir mazisi olan bir çilek çeşidi.
Çeşidin adı Ananastır 
 Yetiştirmesi oldukça kolay ve hastalık dayanımı da iyi olan bir çeşittir. Son yıllarda beyaz çileğe olan talep artmaktadır, bunun bir sebebi, kırmızı çileğe alerjisi olanların, beyaz çilek tüketebilmeleridir. Diğer bir sebebi ise çok ilgi çekici bir görüntüsü olmasıdır. Pasta süslemeleri için de sıklıkla tercih edilmektedir..
 
Nezir Ötegen 27.11.2023 Develi

YORUMLAR

  • 0 Yorum