Saray Halı' Nın Gönüllerdeki Yeri Başkadır

Saray Halı' Nın Gönüllerdeki Yeri Başkadır
25 Ocak 2023 - 16:23

51 Yıllık rol model işletme Saray Halı

Ülke ve İlçe ekonomisine katkısı, istihdama katkısı, sosyal ve kültürel etkileri ile rol model bir işletme Saray Halı 51 yıl süresince Sanayinin de lokomotifligi görevini başarı ile yürüttü.  

İnsanlar doğdukları yerde doymalı ve kendi topraklarında geçimlerini  sağlayabilmeli düşüncesiyle 1972 yılında kurularak faaliyete geçen  Saray Halı, başta Develi ilçemiz olmak üzere, Yeşilhisar, Yahyalı, Bünyan,Tomarza, Pınarbaşı dan  Sivas-Yıldızeli'ye kadar genis bir coğrafyadan binlerce kişi yanında  yurdun dört bir yanina kurduğu bayi ağı çalışanları, finans çevreleri, hammadde nakliyesi ve mamul olmak üzere lojistik hizmet ağı çalışanları sayesinde  binlerce aileye yıllarca ekmek kapısı oldu. Büyük bir Saray Halı ailesi oldu.

Saray Halı ve Saray Tarım işletmelerinin, istihdama, Bölge ve Ülke ekonomisine katkısı  yanında  gerçekleştirdiği büyük atılımlar sonucunda üretim kapasitesi ve ürün çeşitliliği, yaptığı ihracat ve teknolojik üstünlükleriyle Tekstil ve Tarım Hayvancılık sektöründe Türkiye’de ve Dünyada yakından takip edilen lider bir kuruluş olarak yerini koruduğunu bütün ekonomi ve finans çevreleri de  gördü. 

Anadolunun bağrından doğan ve tamamen yerli sermaye ile kurulan,Yurt içinde ve yurt dışında Develi ilçesinin tek markası ve Kayserinin en önemli markaları arasında yer alan bu önemli sanayi kuruluşu, Tekstil yanında Tarım ve gıda sektöründe de çok kısa sürede kurumsallaşmak suretiyle  ülke genelinde adını duyurmayı başardı.

Saray Halı, tekstil sektörü yanısıra 1998 yılından beri 40 bin büyükbaş hayvan sürüsü ve Günlük 60 ton dolayına ulaşan süt üretimi, et ve süt işleme tesisleri ile de gıda sektörünün önemli bir parçası olmayı başarmanın mutluluğunu yaşamış ve yaşatmıştir. 

Saray Halı,  2018 yılında ekonomik sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulunmasına rağmen Konkordato süresi dolmadan süreci başarı ile yöneterek  ticari borçlarının tamamını öz kaynakları ile ödemiş veya  yapılandırmak suretiyle bu yükten de kurtulmayı başarmıştır. Ancak bu süreç ister istemez ekonomik yorgunluğu da beraberinde getirmiştir. 

Görünen köy kılavuz istemez derler ya, bu günlere gelindiğinde bile bu köklü müessesenin yöneticilerinin  bu  çarkı yeniden eski günlerine döndürmeye çalışma azim ve gayretleri Saray Halı Fabrikasını eski konumuna getirmeye yetmedi.

Ulaşım, hammadde temini , pazarlama sorunları, kalifiye eleman temini, pazarlama gibi bir çok sorun göğüslenerek  İç  Anadolunun  merkezinde tamamen yerli sermaye ile 70 li yıllarda kurularak  bir dünya markası  oluşturmanın ne kadar zor ve Çetin mücadeleler gerektiren bir girişim olduğunu her yatırımcı bilir.

Develimizde Bir zamanlar küçük ve orta ölçekli işletmelerin yavaş yavaş çoğalması bizleri nasıl gururlandırdı ve sonrasında teker teker o müesseselerin de kapanması bizleri nasıl üzdüyse  şimdi son ve büyük bir müessesenin de üretim faaliyetini durdurması hepimizi üzmektedir.

Develi İlçemizde 51 yıldan beri üretim faaliyetlerini sürdürerek 50 ülkede bin bayi aracılığı ile dokuduğu el emeği göz nuru halılar saraylardan, otel ve restoranlara, turistik mekanlardan, kamu kurumlarına, camilerden evlere varıncaya kadar her yerin donatısı ve sektöründe  dünya markası olmayı başardı.
Saray Halı’nın, 51 yıllık süreç içerisinde 100 milyon metrekare halı ile  100 bin kilometre uzunluğunda dokuduğu halılar 40 bin kilometre olan dünya çevresini 2.5 kez sararak adını zirvelere nakışlarını kalplere yazdırmayı başardı.

Başta Kurum Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Necati Kurmel ve bu köklü müessesenin yöneticilerinin bu çarkı yıllarca döndürmeye çalışma azim ve gayretleri her zaman takdir toplamıştır.
51 yılda  50 bin ağacın doğayla buluşmasını sağlayan Saray Halı, “İnsana yapılan yatırım en büyük yatırımdır” ve “Biz Bir Aileyiz”ilkesi ile hareket ederek Sağlık, Eğitim, Sosyal ve Kültürel alanlarda da çalışanlarına hizmet sunmakta, sosyal sorumlulukları kapsamında öncelikli olarak çalışan çocukları olmak üzere, başarılı ve muhtaç yüzlerce  öğrenciye eğitim bursu yardımı yapmıştır.
Ayrıca; Develi’de İki İlköğretim Okulu, Yahyalı İlçesi Mustafabeyli Köyünde bir ilköğretim okulu ve bir Lise, 500 kişilik spor salonu, 400 ve 300 kişilik yatılı öğrenci pansiyonları, Sivas’ın Yavu Beldesinde Çok Programlı Lise ile Adana Aladağ’da iki lise ve 360 kişilik yatılı öğrenci pansiyonu yaptırarak eğitim camiasına kazandırdı.

Bu güne kadar bu müesseseye emek veren, fikirleri ile katkı sağlayan, çalışan, kurulma aşamasından bu güne kadar bu müesseseye emeği geçen, inşaat işçisinden teknik personele, kurucu ortaklardan şimdiki yöneticilere, yerli ve mülki idarelerde görevleri esnasında katkı sağlayan idarecilere varıncaya kadar emeği geçenlerden ahirete irtihal edenlerimize Allah'tan rahmet, hayatta olan  herkese sağlık sıhhat ve afiyetler diliyorum. 

Nezir Ötegen 24 Ocak 2023 Develi


YORUMLAR

  • 0 Yorum