Milli Ürünümüz Yoğurt'un Tüketiminin Yaygınlaştırmasına Devam Ediliyor

Milli Ürünümüz Yoğurt'un Tüketiminin Yaygınlaştırmasına Devam Ediliyor
20 Mart 2023 - 14:53


Türk mutfağında önemli yeri olan Milli Ürünümüz yoğurt’a sahip çıkmak ve tüketimini yaygınlaştırmak için 23 Mart gününün “ Dünya Yoğurt Günü “ ilan edilmesi çalışmalarını, Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bir Sosyal Sorumluluk Projesi olarak 3 Yıl önce başlattı.

Dünya Yoğurt gününde, üreticiler Sultansazlığında Birlikte göle Yoğurt mayası çaldılar ve hep birlikte 
"Ya tutarsa" dediler.

2023 yılında 23 Mart Perşembe günü Ramazan Ayının başlangıcına denk gelmesi nedeniyle  20 Mart pazartesi günü 
Sultan Sazlığı Milli parkına Milli ürünümüz olan yoğurdun Milli  kültürümüzün önemli bir değeri olan Nasrettin Hoca tarafından  temsili olarak göle yoğurt mayalama sahnesi gerçekleştirildi. Soysallı pınarları su kaynagında Sultan Sazlığına yogurt mayası çalmak suretiyle dünya yoğurt günü etkinligi düzenlendi.Etkinliğe  KDSYB Yöneticileri katıldı.

DÜNYA YOĞURT GÜNÜ  AÇIKLAMASI 
Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Günay Çakı’nın yaptığı açıklama;
Yoğurt, Dünya dillerine Türkçe bir kelime olarak girmiştir. Ülkemiz açısından yoğurdun ne kadar önemli ve Milli bir ürün olduğunun göstergesidir.

YOĞURT TÜRKÇEDİR VE MİLLİ YİYECEĞİMİZDİR.
Yapılan araştırmalara göre Orta Asya da atalarımız sütü güvenle uzun süre muhafaza etmenin bir uygulamasını yoğurt üretimiyle sağlamışlardır. Yoğurt kelimesini pıhtılaşmak, kesilmek gibi anlamlara gelen ‘ yoğurmak' kelimesinden türetmişlerdir.
Milli yiyeceğimiz yoğurt, Osmanlılar döneminde saray mutfağının vazgeçilmez bir besin kaynağı olması yanında ishal, bulantı gibi rahatsızlıklara ile güneş yanıklarının iyileştirilmesinde şifa ve ilaç olarak kullanılmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman tarafından Fransa krallarından Franseu ateşli bir hastalığa yakalandığında, krala ilaç olarak yoğurt gönderir. Bakterileri öldürücü özelliği nedeniyle yoğurt. 1. Franseu’yu kısa sürede iyileştirir. 

Avrupa’da 1800’lü yıllarda tanınmaya başlayan milli yiyeceğimiz yoğurt, Amerika’da yaklaşık 70-80 yıl önce tanındı. 
1900’lü yılların başında ise yoğurt ‘ilaç’ olarak kabul edildi ve bir dönem ‘eczanelerde’ pastörize olarak satıldı. 
Bu kadar kıymetli ve bizim olan bu değerimize sahip çıkmak hepimizin boynumuzun borcudur.

TÜRK DÜNYASI VE TOPLULUKLARI HAFTASINDA YOĞURT GÜNÜNÜN KUTLANMASI
Dünyada, su günü, Süt Günü, Çiftçiler günü gibi günler yanında Gastronomi dalında Fasulye Günü, Meyveli Kek Fırlatma Günü, Badem Ezmesi Günü Patlamış Mısır Günü, Çorba İkramı Günü, Acı Sos günü, Havuçlu Kek Günü, Sakızlı Şeker Günü, Naneli Çikolata Günü, Cips Günü, Pizza Partisi Günü, Hamburger Günü, Haşlanmış Mısır günü, Dondurma Günü, Karpuz Günü, Salam Günü, Dünya Yumurta Günü, Sandviç Günü, Turşu Günü gibi günler kutlanmaktadır.

21 Mart Nevruz Günü Bu Hafta ise “Türk Dünyası ve Toplulukları haftası” olarak kutlanmaktadır. Türk Kültürünün İnsanlığa hediye ettiği lezzet olan yoğurdun da böyle bir haftada kutlanması önemlidir. Bu nedenle 23 Mart gününü Milli ürünümüz olan yoğurt günü olarak kutluyoruz.

SAHİPSİZ OLAN HER ŞEYE, SAHİPLENEN BİRİLERİNİN ÇIKAR
Sahipsiz olan her şeye, sahiplenen birilerinin çıkacağını biliyoruz. Atalarımızın Dünya Kültürüne hediyesi olan Türk lezzeti Yoğurda herkesin sahip çıkması gerekir.

 Komşu Ülkelerde yoğurt ile ilgili Çalışma gurupları kurulduğunu takip etmekteyiz. Asıl sahipleri olan bizim de Yoğurt ile ilgili bir çalışma gurubu oluşturmamız ve Uluslararası bazda tanıtım planlama ve Geleneksel Türk Yoğurdunun lezzet ve kıvamın koruması gerekir.

Öte yandan Geleneksel Türk yoğurdunun yapısını değiştirecek, birtakım lobi çalışmalarının yürütüldüğü bilinmektedir. Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisidir. Bu nedenle; Yoğurdun Türk Mutfağında Yeri ve Önemi, Yoğurt ve Gastronomi, Yoğurdun Türk Kültüründe ve Türkiye’deki Tarihi, Yoğurt ve Turizm, Turistlere Türk Yoğurdunun Tanıtımı, Yoğurt ve Uluslararası Tanıtımı, Yoğurt ve Markalaşma, Yoğurt Teknolojisi, Yoğurt Bilimi, Yoğurt Mikrobiyolojisi, Yoğurt Üretiminde gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, Fonksiyonel Yoğurt Ürünleri, Geleneksel Ürünler ve Yoğurt, Yoğurt Tüketimi Beslenme ve Sağlıktaki Rolü, Yoğurt ve Sağlık, Yoğurt ve Gıda Etiği, Yoğurt ve Gıda Mevzuatı, Yoğurt ve Ambalajlama, Yoğurt İşlemede Yeni Teknolojiler, Türkiye’de Yoğurt Sanayi, Organik Yoğurt Ürünleri, Yoğurt Endüstrisinde AR-GE Hayvansal Üretim, Hayvan Sağlığı ve Yoğurt konularında araştırmacılar sevk edilmeli, kayıt altına alınmalı ve Milli yiyeceğimiz yoğurduğumuza sahip çıkmalıyız.

YAPAY ETTEN SONRA İNEKSİZ İNEK SÜTÜ VE İNEK SÜTSÜZ YOĞURT DA ÜRETİLECEKTİR.!

Gelişen teknoloji ve bilim ile birlikte besinlerde de yeni keşiflere imza atan araştırmacılar, Yapay et üretiminde başarılı sonuçlar alındığının duyurulmasının ardından şimdi de ineksiz inek sütü üretimine imza atıldığını açıklandılar. Tarımsal sanayinin hızla gelişmesi ve işlenmiş ürünlere olan talebin kaçınılmaz biçimde artırmaktadır. Yapay et ve İneksiz İnek sütü, manda, inek ve koyun sütü olmadan yoğurt yapımı da tarım ve hayvancılığı bitirmenin yanında İnsan sağlığı açısından da tehlike oluşturacaktır. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum