DEVELİ ORMAN KÖYLERİNDE SUMAK HASADI BAŞLADI 

DEVELİ ORMAN KÖYLERİNDE SUMAK HASADI BAŞLADI 
23 Ağustos 2024 - 13:10
DEVELİ ORMAN KÖYLERİNDE SUMAK HASADI BAŞLADI 

 Mide ve bağırsak dostu olarak güvenilir şekilde tüketilen  mantı ve lahana sarması gibi yemeklerin vazgeçilmez lezzet deposu bir baharat olan  sumak hasadına başlandı.

Ormanlık alanlardan toplanarak elde edilen sumağın tarımının ilçemizde yapılarak üretiminin arttırılması ve bilinçli kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Özellikle ekşi tadı nedeniyle tercih edilen Sumak, 
baharat olarak tüketilmesi dışında, çayı,  sepileme işleminde, boya, mürekkep yapımında ve veterinerlikte tercih edilmesi sumağın ekonomik değerini artırmaktadır. 

SUMAĞIN ELDE EDİLİŞİ: 
Sumaklar ağaçlardan toplandıktan sonra yapraklarından temizlenir. Yıkanıp kurutulur. Kuruduktan sonra 
Öğütülen sumaklar tohumlarından ayrılır. Pul ve tuz halinde kullanılır.
10 kilodan 1.5 ile 2 kilo  arası sumak elde edilebiliyor.

DİKKAT GEREKEN BİR KONU İSE;
Çekirdek ve çiçeği de toz haline getirilerek piyasaya da sürülüyor. Üreticiler tüketicinin bu konuda da uyanık olmasını öneriyorlar. 

NOT: İlçemiz coğrafi iklim şartlarına uyum sağlayan sumak ağacının dikim alanlarını genişletmek ve ekonomik katma değer oluşmasını sağlamak aile bütçemize ve  ilçe ekonomimize de katma değer sağlayabilir. 

BAĞIRSAKLARIN DOSTU SUMAK/TETRİ AĞACI
Sumak, Develi İlçemizde  Fenese yukarı Mahallesinde Eğriboyun bağlarımızdan başlayıp İlçemizin doğu kısmındaki bir çok köyümüzde Yaylacık, Saraycık, Çadıryeri, Köseler, Dereşimli, Satı,  Sarıkaya, Aşağı Künye , Yukarı Künye homurlu üzerinde, Zile acısı mevkisinde, Fıraktın gıcık boğazında, avlağa-karadağ, havadan, cambaz, oluk köylerinde yetişiyor. Birçok yerde tetrilik diye bilinir. 
Ancak, dağda ve orman içlerinde yetiştiği için vatandaşlarımız erken hasat yapıyorlar. Eylül ayına kadar dalında kızarması gereken sumaklar Ağustos ayında toplanarak evlerde güneş altında kızarması sağlanıyor. Bu vesile ile beklenilen ekşimsi lezzet tam sağlanamıyor.
Sumak (Rhus coriaria): Tetri, Sumok, Mavru, Tetere, Tutum, Rebbağ Samağı, Derici Sumağı, Tadım gibi isimlerle tanınmaktadır.
Saygılarımla arz ederim.
Nezir Ötegen Develi

YORUMLAR

  • 0 Yorum