Damızlık Hayvan Açığı ve Süt Fiyatları

Damızlık Hayvan Açığı ve Süt Fiyatları
23 Ocak 2023 - 10:04

Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği  Yönetim Kurulu Başkanı Günay Çakı, damızlık hayvan açığı ve süt fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamasında:" Kuruluş nedenlerimizden en önemlisi olan hayvancılık işletmelerinin damızlık ihtiyacının karşılanması hususunda da talebin karşılanması ve açığın büyümemesi için Damızlık Sığır Yetiştiricileri birliği olarak yetiştiricilerimizin talepleri noktasında kuruluş amaçlarımıza uygun hizmet üretmek  için gayret etmekteyiz." dedi.

 

Hayvansal ürünlere olan talep nüfus artışına paralel bir şekilde arttığına dikkat çeken Başkan Çakı açıklamasını şöyle sürdürdü:" Bugün, dünyada olduğu gibi ülkemizde deHayvansal ürünlere olan talep nüfus artışına paralel bir şekilde arttı.  Kuruluş nedenlerimizden en önemlisi olan hayvancılık işletmelerinin damızlık ihtiyacının karşılanması hususunda da talebin karşılanması ve açığın büyümemesi için Damızlık Sığır Yetiştiricileri birliği olarak yetiştiricilerimizin talepleri noktasında kuruluş amaçlarımıza uygun hizmet üretmek  için gayret etmekteyiz.

Öte yandan; Ülkemizde olduğu gibi  Kayseride de  büyükbaş hayvancılık ile süt sektörü, gerek ekonomik açıdan gerekse gıda gereksiniminin karşılanması açısından vazgeçilmez sektörlerdendir. Bütün sektörleri etkilediği gibi yağışlar ve iklim şartları hayvancılık sektöründe de et verimi, süt verimi, besi performansı, üreme gibi hayvanın birçok performans parametrelerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Pandemi sonrası her sektörde yeni bir yapılanma başlatıldığı gibi hayvancılık sektöründe de yeni bir yapılanma başlatilabilir. Şimdilerde Süt fiyatlarindaki artışlarla ortalama  bir  litre sütün maliyeti üreticimize 1.300 gram yeme tekabül ediyor.  Ancak sürdürülebilirliğin sağlanması için  kaba ve keşif yem ihtiyacının kendi arazilerimizden karşılanması, tarım arazilerinin imara açılmaması,  mazot, Elektrik girdilerinin azaltılarak üreticilerin faaliyetlerini sürdürmesi gerekmektedir.

Damızlık Hayvan varlığımızın  korunması için  süt fiyatlarının dengede tutulması yanında  Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın   gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitlenme müjdesinin uygulanmaya geçmesi sektörü mutlaka rahatlatacaktır." 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum